Nüve Forum

Nüve Forum > kütüphane > Bilim ve Teknoloji > Fizik > Basınca uyarlama yöntemleri-vurgun yemek nasıl oluyor

Fizik hakkinda Basınca uyarlama yöntemleri-vurgun yemek nasıl oluyor ile ilgili bilgiler


Suciğerli dalgıç, suyun altındayken bedenini çevreleyen suyun basıncı, derinlikle orantılı olarak artar (Bk. SUCİĞERİ). Dalgıç yükseldikçe, basınç a' zalır ve beden basınçtan yavaş yavaş kurtulur. Ne var ki,basıncın azalmasıyla halk

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 01.07.08, 22:28
Yaratıcı
 
Üyelik tarihi: Jul 2006
Nereden: Ankara
İletiler: 1.364
remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.
Standart Basınca uyarlama yöntemleri-vurgun yemek nasıl oluyor

Suciğerli dalgıç, suyun altındayken bedenini
çevreleyen suyun basıncı, derinlikle orantılı olarak artar (Bk. SUCİĞERİ). Dalgıç yükseldikçe, basınç a' zalır ve beden basınçtan yavaş yavaş kurtulur. Ne var ki,basıncın azalmasıyla halk arasında «vurgun Sıvıların çoğu, belirli miktarda gazı,doğal ya da yapay yollarla soğurup tutar. Örneğin, gazoz gibi köpüklü içecekler yapıldığında, köpürmesi için sıvıya karbon dioksit katılır. Eklenen gaz miktarı, sıvının atmosfer basıncında doğal olarak tutacağından fazladır. Bu durumdaki sıvı şişelenir ve kapatılır. Gazın bir bölümü.şisedeki susuz boşluğa gider ve basıncı artırarak gazı sıvı içinde tutar. Kapak açıldığında basınç, atmosfer basıncına döner (1,01 bar ya da 14,7 psi). Sıvıda basınç azalır, tuttuğu fazla karbon dioksidi serbest bırakır ve gazoz köpürür.
Dalgıç su altındayken de aynı süreç'ortaya çıkar. Ancak, bu durumda gaz havadır, sıvı da kan.. Dalgıç aşağıya indikçe, sıkıştırılmış biçimde, daha fazla miktarda havayı içine çeker. Çok geçmeden, dalgıcın kanı fazla havayla doyar. Dalgıç derinlerdeyken basınç, fazla havayı çözeltide tutar. Ancak dalgıç yükseldikçe, basınç azalır, fazla hava ayrılır ve vurgun tehlikesi yaratır.
Havanın başlıca bileşenleri, oksijen ve azottur. Oksijen beden dokularınca tüketildiğinden pek sorun yaratmaz. Ama azot, kimyasal bakımdan etkin olmayan bir gazdır ve hiçbir zaman beden dokularınca tüketilmez. Normal olarak, dalgıç su yüzüne çıkarken fazla azot akciğerlerce dışarıya verilir. Ama yukarı çıkış, kanın ve akciğerlerin çalışmasından hızlı ise azot. kapağı birden bire açılan gazoz şişesinin içindeki gaz gibi tepki gösterir ve «köpürerek
Basınç değiştirme odası
Basınca uyarlama yöntemleri-vurgun yemek nasıl oluyor
Basınç ve kuvvet-Yüzeyi delme gücü-Gazlarda basınç-Akışkanlarda basınç-Mutlak basınç
batık çıkarma-Batık gemiler-Dibe oturmuş gemiler-Deniz sondası-Mekanik çıkarma yönt

Kaynak:4
1.cilt / s.199-200
__________________
[CENTER][URL="http://www.nevart.net/"][IMG]http://www.nuveforum.net/galeri/data/500/2602.jpg[/img][/url]
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Diksiyon Kursu
Nefes Teknikleri Kursu
Kişisel Gelişim Kursları[/CENTER]

#sadece remşit#

Konu remşit tarafından (05.07.08 saat 01:08 ) değiştirilmiştir..
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 04.07.08, 20:58
Yaratıcı
 
Üyelik tarihi: Jul 2006
Nereden: Ankara
İletiler: 1.364
remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.remşit karanlıkta yolumuzu bulmamızı sağlayan bir ışık.
Standart Basınca uyarlama yöntemleri-vurgun yemek nasıl oluyor

Basınca uyarlama yöntemleri:
Sığ sularda kısa süre için yapılan dalışlar dışında, bütün dalgıçlar için vurgun tehlikesi vardır. Ancak, doğru basınca uyarlama yöntemleri, tehlikeyi önemsiz sayılabilecek boyutlara indirebilir.
Basınca uyarlanma işlemi, genellikle Basınç Ayarlama Tabloları'na başvurularak yapılır. Bu tablola,, inilecek en fazla derinliği ve dalgıcın su altında kalma süresini gözönüne alarak, azotun çözeltiden zararsız biçimde çıkması için,değişik derinliklerde ne kadar durulması gerektiğini gösterir. Tablolar, çıkış hızının hiçbir zaman, dakikada 18 metreyi aşmayacağı
varsayılarak hazırlanır. Dalgıç 3 metreden derine inmezse, su altında ne kadar uzun süre kalırsa kalsın, basınç ayarlama için durması gerekmez. Ancak, 18 metre derinliğe iner ve çıkmaya başlamadan önce su altında 80 dakika kadar kalırsa, basınca uyarlanma için 6 metrede 5 dakika, 3 metrede gene 5 dakika durmalıdır. Dalış planlanırken gerekli duraklamalar gözönüne alınarak, yeterli yedek hava bulundurulur. Dalma, uzun süreli basınç uyarlama duraklamaları gerektiriyorsa, ilk duraklama yerine iple bir oksijen tüpü indirilir.
Çok derinde yapılan araştırma çalışmalarında basınca uyarlama süresi, dalgıcın bir ipe tutunup bekleyemeyeceği kadar uzun olabilir. Sözgelimi, 21 metreye 210 dakikalık bir dalış, 9 metrede 25 dakikalık, 6 metrede 40 dakikalık ve 3 metrede 50 dakikalık duraklama gerektirir. Böyle durumlarda basınca uyarlama odası kullanılır. Oda, DALGIÇ ÇANI ilkesine göre yapılır ve dalgıcın çalıştığı en derin yere bırakılır. Dalgıç, işini bitirdiğinde odaya girer, kuru giyecek giyer ve oda yavaş yavaş su yüzüne çekilir. Böylece dalgıç, rahat ve güvenli bir biçimde basınca uyarlanmış olur.
Dalgıç tablolarının dışında bir basınca uyarlama göstergesi de kullanılabilir. Bu aygıt, kayışla bileğe bağlanır ve gerekli duraklamayı, dalma derinliği ve su altındaki zamanı hesaplayarak gösterir.
Dalgıç su yüzüne çok çabuk çıkıp vurguna yakalanırsa, ivedilikle basınç odasına götürülmelidir. İçeri yatırıldıktan sonra, dalma derlnliğindekine eşit basınç sağlanana kadar odaya sıkıştırılmış hava verilir. Sonra basınç yavaş yavaş düşürülür ve dalgıç basınca uyarlanır.
__________________
[CENTER][URL="http://www.nevart.net/"][IMG]http://www.nuveforum.net/galeri/data/500/2602.jpg[/img][/url]
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Diksiyon Kursu
Nefes Teknikleri Kursu
Kişisel Gelişim Kursları[/CENTER]

#sadece remşit#
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
basınca, oluyor, uyarlama, yemek, yöntemleri-vurgun

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 13:02 .