Nüve Forum


Turizm Haberleri hakkinda tatilcilere yemek durakları ile ilgili bilgiler


Lezzet tatili "Güney gezilerimde lezzet molaları veririm" Mehmet Yaşin (Seyyah) Güney gezilerimi bir hamlede bitirdiğimi hiç hatırlamıyorum. Mutlaka araya bir gecelik molalar, lezzet duraklamaları sokarım. Eğer güneye Çanakkale yönünden gidiyorsam

Like Tree2Likes
  • 1 Post By nuvekolik
  • 1 Post By nuvekolik

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 08.07.07, 18:34
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart tatilcilere yemek durakları

Lezzet tatili

"Güney gezilerimde lezzet molaları veririm"

Mehmet Yaşin (Seyyah)
Güney gezilerimi bir hamlede bitirdiğimi hiç hatırlamıyorum. Mutlaka araya bir gecelik molalar, lezzet duraklamaları sokarım. Eğer güneye Çanakkale yönünden gidiyorsam bir gecemi Cunda'ya ayırırım. Denize sıfır restoranlardan birine (Genellikle Nesos'a) uğrarım. Masamı birbirinden lezzetli mezelerle donatırım. Hele papalina mevsimi ise keyfime doyum olmaz.
Bazen geceleme için Eski Foça'yı seçerim. Orada Celep'in Yeri'nde birbirinden lezzetli balıklarla hasret gideririm. Tabii ki bol zeytinyağlı ahtapot salatasını asla ihmal etmem.
Balıkesir üstünden gidilen yol çok lezzetlidir. Akhisar'daki Köfteci Ramiz'e, Tire'deki Kaplan Restoran'a, Aydın Bozdoğan'daki Mikado Pidecisi'ne mutlaka uğrarım. Eğer Bilecik üstünden aşağı doğru iniyorsam, Afyon'da bir mola veririm. Şifalı sularda kaslarımı gevşetirim. Ya İkbal'de yerel yemeklerin tadına bakarım ya Nur Lokantası'nda kaymaklı ekmek kadayıfıyla ağzımı tatlandırırım.
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 08.07.07, 18:34
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart Cevap: tatilcilere yemek durakları

Türkiye'nin dört yanında keyif ve lezzetin buluştuğu özel duraklar


Yaşadığı her andan zevk almayı bilen, keşfetmeye meraklı, hayatın detaylarından kendilerine mutluluklar yaratabilen ve bu mutlulukları sevdikleriyle paylaşarak büyüten Milliyet blog yazarları "Lezzet Durakları" başlığının altını birbirinden güzel keşifleriyle doldurmaya devam ediyor.
Diyarbakırlı Kaburgacı Selim Amca'nın bumbar dolmasından Tarsus Mevsim Kebabçısı Murat Usta'nın özel kebabına, Burgazadalı Yani Amca'nın karidesli böreğinden Muğla Çine'nin Kasap Mehmet Zengin'inin köftesine kadar yurdun dört bir köşesinden birçok farklı lezzeti bizimle paylaşan Milliyet blog yazarlarının sıkı takipçileri merakla yeni keşifleri okuyor.
Siz de kenarda köşede kalmış gizli adreslerinizi ya da bu sayfada olmazsa olmaz dediğiniz çok bilindik ama gözden kaçan özel lezzetlerinizi diğer lezzet avcıları ile paylaşmaya ne dersiniz? Ya da Milliyet blog sayfalarında bugüne kadar biriken değişik tatları öğrenmeye...

"Bu pirzolalar kekik kokar"

Fulya
Nerede duracağını bilmeden çıkılan yolculukları severim. İstediğin yerde durur gönlünce zaman geçirirsin.
Dört arkadaş uzun bir yoldan geliyorduk. Yol keşif demekti, yol yenilik demekti. Ve yol tesadüflerin doğurduğu yeni yüzler, yeni tatlar demekti.
O küçük sevimli lokanta da bu tesadüflerin sonucu karşımıza çıktı. Ağaçların ve çiçeklerin arasına konduruluvermiş sevimli bir aile lokantasıydı: Koçak Et-Mangal Lokantası. Genç bir adam bizi güler yüzle içeriye buyur etti. İçerisi çok sıcak döşenmiş, ev havası verilmiş bir salondan ibaretti.
Önce kendi üretimleri olan sucukları mangalda bir güzel pişirip yanında nefis bir salata ile birlikte servis yaptılar. Daha sonra kuzu pirzolalar geldi. Lokantanın sahibi Servet bey "Bu etler Toros Dağları'nın eteklerinde büyüyen kuzuların etleridir. Kekik kokar bunlar" diyerek iştahımızı kabarttı. Pirzolanın yanına altın renginde kaymağı olan yoğurt getirdi. Yoğurdun yanına üzüm pekmezi getirdi. Muhteşemdi.
Koçak Et-Mangal Lokantası, Çiftehan çıkışına 7, Ulukışla çıkışına ise 20 kilometre uzaklıkta.

Antep'in lezzet durakları

M. Yücel Özmen
Gittiğim yerlerde o ilin lezzet durakları hep ilgimi çekmiştir. Gaziantep'e yolum düştüğünde mutlaka Çukurgaraj denilen yerde bulunan Çulcuoğlu Et Lokantası'na uğramaya çalışırım.
Masaya oturur oturmaz közlenmiş domates, biber, mevsim salatası vs. gelir. Sonra da siparişiniz... Altı ezmeli kebabı, patlıcan kebabı ya da Adana kebabı oldukça başarılıdır. Yemek sonrası Urfa'nın acı mırrasını ya da bol fıstık eşliğinde sunulan oldukça nefis künefesini de tadabilirsiniz.
Bunun dışında diğer lezet durakları ise İmam Çağdaş (baklavasını şiddetle öneririm), Çavuşoğlu (lahmacununu tavsiye ederim), Ümit Döner (döneri güzeldir ama biraz pahalıdır), Ciğerci Mustafa, Dürümcüler (nohut dürümü yemek ilginç gelebilir) ve Güllüoğlu Baklavası...
Çulcuoğlu Et Lokantası: Sarıgüllük Mahallesi, Zübeyde Hanım Bulvarı, 10 / E, Gaziantep

Söğüt'te kahvaltı keyfi

sedencik
Bahsedeceğim yer Burdur'daki Söğüt. Salkım söğüt ağaçlarının altında ahşap yapılar kurulmuş. Yöre halkı buna köşk diyor. Kahvaltıda çay, süt, bal, köy peyniri, kendi yaptıkları tereyağı, mis gibi kokan domates, biber, salatalık, zeytin, köy yumurtası, ev yapımı reçeller, kavurma, bahçeden toplanan meyve tabağı ve gözleme geldi önüme. Ekmek zaten başlı başına ayrı bir yazı konusu. Ayrıca Söğüt'te ayran içene kadar en mükemmel ayranı Susurluk'ta içebileceğimi düşünürdüm. Muhteşem lezzetli köpük köpük bir ayranı var. Yolunuz düşerse kaçırılmayacak bir lezzet durağı.

Manzaraya karşı hem kitap okuyun hem yemek yiyin

Ebru Vatan Arda
Bursa'nın surlarına baktığınızda hisarın gerisinde kalan bir tarihi konak hemen ilginizi çeker: Kitap Evi.
Sunduğu mutfak oldukça leziz. İçinizi ısıtan müzikler eşliğinde cevizli spagettiden körili bonfileye seçenekler sürüp gidiyor. Topkapı pilicin aromatik tadı damağınızdayken, dumanı üzerinde frambuaz soslu irmik tatlısına hayır diyemiyorsunuz. Özel bir günün yemeğini çatı katındaki şömineli odada yiyebilirsiniz. Pazar günleri bahçedeki brunch'ları da unutmamak gerek.
Kafede oturup kitabınızı okuyabiliyorsunuz. İkram edilen tarçınlı kurabiyelerle içtiğiniz bergamut kokulu çay, sizi kendinize getiriyor. Yanınızda çocuğunuz varsa dert etmeyin sakın, giriş katında çocuklar için ayrılmış kitap bölümünde çocuğunuzun asla canı sıkılmayacaktır.
Adres: Kavaklı Mahallesi, Kavaklı Caddesi, No: 21, Burçüstü-Tophane

"Akrabalık bahane büryan şahane"

Lavinya
Siirt'e yolu düşen, yerin altında pişen büryan kebabını mutlaka yemeli. Bu konuda ustalaşmış tek bir lezzet noktası mevcut: Huzur Büryan Salonu. Önünüzdeki kuyruğa aldanıp da kaçmazsanız, pişman olmayacağınızı anlarsınız.
Size ağır ağır pişen kuzu etinin lezzetini mi anlatayım, biraz kalınca ekmeğinin üzerine sızan yağın mideleri baştan çıkarıcı görüntüsünü mü? Yoksa buzlu ayranı mı bilemiyorum doğrusu.
Evimizin büyükleri senede birkaç kez akrabaları ziyaret için Siirt'e giderler ama ilk önce Huzur Büryan Salonu'nda soluklanırlar. Yani, akrabalık bahane büryan şahane!
Adres: Aydınlar Caddesi, No: 16, Siirt. Tel: (0484) 224 48 15

Spesiyalitesi kese yoğurtlu patlıcan kızartması

Şükrüye
Kız kardeşimle birlikte Pamukkale'den dönerken Nazilli'nin girişinde çok güzel bir yerde yemek yedik. Nazilli Et Lokantası Atça'yı geçtikten sonra Nazilli'ye varmadan iki-üç kilometre önce alışveriş merkezlerinin bulunduğu kavşakta.
Gösterişli girişi, çevre düzenlemesi, çocuk oyun alanları olmadığı için ilk bakışta dikkatinizi çekmeyeceği gibi size sıradan yol üstü lokantalarından biri gibi de gelebilir. Bu sizi yanıltmasın. Bir kere çok temiz. Burada pidenin ve etin tüm çeşitlerini bulmanız mümkün. Size karışık ızgara ve tandır kebabı tavsiye ediyorum.
Siparişlerinizi beklerken dumanı üzerinde sıcak lavaş ve köy ekmeği ile tereyağı ve yöreye özgü peynir servisi var. Yanına bir de mutlaka buranın spesiyalitesi diyebileceğim kese yoğurtlu patlıcan kızartması getirtin. Bu kadar lezzetli yiyecekleri yedikten sonra yolunuzun tekrar buraya düşmesini isteyeceksiniz.
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 30.12.07, 23:33
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart Cevap: tatilcilere yemek durakları

Gördüklerim bana kalsın yiyip içtiklerimi anlatayımBir seneyi tadıyla tuzuyla arkada bırakmak üzereyiz. Anılar arasında kuşkusuz tatlar da olacak. Yeni lezzetlerle heyecan yaşamak ne kadar hoş ise de değişmeyen klasik tatları canımız çektiğinde bulabilmek büyük bir mutluluk. (Değerlerini ancak kaybettiğimizde anlıyoruz ne yazık ki.) Ben bu yıl tadıp da unutamadığım lezzetlerin bir listesini çıkardım. Lezzete dair başka şeyler de var, mesela kitap, hatta özel tencereler...

Köşemizin adı malum Gurme. Gurme Fransızca’dan dilimize geçmiş bir sözcük. Oysa bu dilde, bu kelimeye yakın bir sözcük daha var, gourmand. Diğeri gourmet olarak yazılır. Ancak bu iki kelime 18. yüzyıla kadar aynı anlamda kullanılmış ama bugün gourmet yemekten anlayan, diğeri ise fazla yemek yiyen anlamına geliyor. Yine de ‘Yemeğin Fizyolojisi’ adında, ilk yemek üzerine düşünceler olarak tanımlanabilecek bir kitabı olan Brillat Savarin ile yıllardır ocağın başına geçtiğinde başınıza neler gelebileceğini Amerika’nın ünlü moda dergisi Vogue’da esprili bir dil ile yazan Jeffrey Steingarten gibi isimler gurme vasfını hakkıyla kazanmış kişiler. Her ikisinin yazılarından ocağın başında ne kadar terledikleri anlaşılır. Yani gurmelik bir bakıma işin matematiğini de bilmeyi gerektiriyor.


Yeni denemeler

u Bünsa Baharatçısı - Balık Pazarı İstanbul
Tane kimyonu bulabildiğim ender adreslerden. Hint yemekleri yapacaklar için özellikle yararlı olabilir.

u Ayvada zeytinyağı
Taptaze aromalı, asitsiz bir zeytinyağı (Ben yeni tattığım için bu listeye aldım.)

u Türk mutfağına başka göz - Lacivert
Baş şefi Hüseyin Ceylan (Eli öpülecek bir şef) ile Michelin’den yıldızlı şef Christian Plumail ile Türk mutfağı üzerine yapılan düet, hem mutfağımızın tanıtımı hem de klasik lezzetlere bir fantezi getirmesi açısından önemli bir atılım.

u Kafedan Cafe - Cihangir’de Acılı Hint usulü mercimek çorbası. Tam da Hint denemez ama kararında acısıyla ve baharatlarıyla lezzetli bir çorba olmuş.

u Muskat - Arnavutköy
Tüm pastaları hafif, tuzlu tuzsuz bisküvilerde trans-yağ değil, tereyağı kullanılıyor. Pasta üzerine kutlanacak bir butik yer.

u Müze de Çanga
Deneysel mutfak adına yapılan yemeklerin çoğu kayda değer. Pişmaniyeli dondurmayı ilk orada yedim.


Leziz ürünlerin en ideal durakları

u Kaymaklı yoğurt
Tikveşli’nin kaymaklı yoğurdu, yoğurt geleneğimiz için iftihar vesilesi. Yabancıları çok etkileyen bir ürün ayrıca.

u Sütiş ayranı
Türk Hava Yolları’nın uygulaması takdire şayan.

u Kaymak
Santral Bebek

u Süzme yoğurt
Konya’da Konya Şeker entegre tesislerinde üretilen süzme yoğurt ayrıca çok kekri olmamasıyla hoşa gidebilir. (Eskiler kekriyi tercih eder, ama çocuklar için biraz zorlayıcı olabiliyor.)

u Yemen Arabica kahve tanelerinden çikolatalı draje - Kahve Dünyası. Arabica, kreması olmayan bir kahve değil. O yüzden belki de köpük merakı nedeniyle yavaş yavaş yemek sahnesinden çekildi. Oysa bu tadı yumuşak kahvenin tadı çok daha latif. Kahve Dünyası’nda bu da yapılıyor.

u Sekiz numara çekilmiş kahve Malatya Pazarı - Taksim
Kahvesini daha yumuşak sevenler için.

u Lökler’in Isparta çiçek balı - Milas
Muğla Yolu üzerinde, Yatağan yakınlarında Lökler Çay bahçesinde. Sipariş için Özer Lök
Tel: (0537) 930 88 18.

u Kolay Manav - Arnavutköy
Yağlı gibi duran göbek salata. Eski marullar gibi.


Yöresel tatlar

u Oğlak kebabı ve patlıcan - Keyifoturağı Restoranı, Muğla Yaylası
Ustası etler olmadan kuyunun ağzını açmaz. Açtığında da etler kemiğin üzerinden nerdeyse dökülür. Salatası (bahar ve sonbaharda).

u Yöresel kahvaltı - Mabeyin
Beyran çorbası ile kaymak batırma müstesna.

u Yöresel kahvaltı
Bolu yolu üzerinde devasa tesislerde harika kahvaltı ediliyor. Zengin, leziz, şımartıcı bir sofra kuruyorlar. Geniş mekanları yiyecek alışverişi üzerine de çok zengin.

u Marul kavurması - Tire - Kaplan Restoran
Bana göre yeni ama buranın eski bir lezzeti. Muhtemelen de marullu kapamanın atası.

u Tire kebabı - Mithat Usta’nın yeri
Sabah 9’a kadar. Tire Çarşısı çarşı içi.

u Ula böreği - Erenoğlu Pide Salonu
Pazılı ve ıspanaklı, hafif bir pide ama Ula’da börek deniyor. 4-5 gün buzdolabının alt kısmında taze olarak muhafaza edilebiliyor. Sipariş için Tel: (0535) 228 11 81

u Nar ekşisi - Şirvan’dan özel ev yapımı temin ediliyor.
Gaziantepliler evlerinde sanayii ürünü kullanmıyor.
Sipariş için Şirvan Tel: (0342) 324 25 26


Klasik yerler ve lezzetler

u Vefa bozası
Klasik şişeleri de çok sempatik, vazo yerine kullanılabilir.

u Uykuluklu kokoreç sarması (Lale İşkembecisi-Taksim)
Kuyusunun ve mutfağının temizliği ile de ayrıca müstesna. Kuyuda pişirilmiş uykuluğa kokoreç sarılıp ızgarada bu sarma gevretiliyor.

u Bursa Kebabı (Hacibek-Teşvikiye)
Yoğurtlu ve özel domates soslu kömür ateşinde pişen döner ile. Yanında mutlaka müessese yapımı şıra öneriyorum.

u Lakerda (Bebek Balıkçısı)

u Paça çorbası ile pazılı kol böreği (Hünkar - Teşvikiye)

u Künefe (Develi - Samatya)
İçi Antep peynirli olması gereken bu kadayıf tatlısı, klasiğin klasiği olarak Develi’de yenilir.

u Yeşil salata (Atılay - Bodrum)
Yeşil salata deyip geçmemeli. Standartını yitiren bu salatayı Atılay olması gerektiği gibi yapıyor. Zeytinyağı kendi bahçesinden, marullar sirkeli suda yıkanıyor. Bir de salata, abur cubur yok. Neyse o...

u Çiğ köfte ve içli köfte (Mabeyin - Kısıklı)
(Bulguru az, eti bol bir çiğ köfte, biberinin tatlımsı acısı müstesna)

u Zeytinyağlı enginar (Şamdan - Teşvikiye)
Ne şekeri fazla, ne yağı eksik. Her zaman olması gerektiği gibi.

u Tavuk göğsü, su muhallebisi ve salep (Sütiş - Emirgan)
İki aylık bir restorasyon deneyiminden sonra Emirgan tekrar bu Türk tatlıları mekanına kavuşacak.

u Milföy pastası (Pelit Pastaneleri)
Tereyağlı krema pek lezzetli ve föy’ler yani yufka yaprakları gevrek.

u Kıymalı ve peynirli su böreği, limontası da yanında (Güllüoğlu - Karaköy)
Yeni mekanı da baklavanın şanına yakışır şekilde yapılmış.

u Uskumru dolması ve kabak tatlısı (Lacivert - Anadolu Hisarı)

u Zırhla kesilmiş etli lahmacun ve Mardin’in etli ekmeği (Şehmus Kebap - Kapalı Çarşı, Nuruosmaniye Camii girişine yakın.)

u Yol yemekleri
Varan tesislerinden her zaman memnun kaldım.

u Peynirli pide (Cemo - Konya)
Etlisinden ziyade bu çeşidi daha etkileyici buldum. Ekmek kısmı da dantel gibi.

u Salep dondurması (Çınar Dondurma - Muğla Çarşı içi)
Ödüllü Dondurmam Kaymak filmine esin vermiş yer. Ustası Ali Rıza Boyacı, Muğla’nın Marşal Dağı’nın badem kadar iri sahlep yumrularını kullanıyor sadece.

u Kaymaklı baklava (Şirvan Kebap-Gaziantep)
İstenilen adrese gönderiliyor. Sipariş için Şirvan Tel: (0342) 324 25 26


Tadı damakta kalan kitaplar

Yemek kitaplarının popüleritesi malum. Yemek yapmayanlar bile bu kitapları zevkle okuyor. Seçkimin içinde hem bilgilendirici hem de zevkle okunacak kitaplar var.

u Dondurma
Prof Dr. O. Cenap Tekinşen ile Yrd. Doç. Dr. K. Kaan Tekinşen tarafından hazırlanmış. Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya. Bu kitap A dan Z’ye dondurmayı anlatıyor. Bir yiyecek nedir, ne olmalıdır, doğru bilgi sahibi olmak için böyle kitaplara ihtiyaç var.

u Dilim Gülümsüyo!
Hülya Ekşigil tarafından hazırlanmış. Hülya Ekşigil nicedir tanıdığım değerli bir yazardır. Yemeğe olan merakı onu bu konuda derinleştirdi ve işte nihayet bir kitap ile karşımızda.

u Lezzet Durakları
Mehmet Yaşin gezilerinde yakaladığı lezzetleri bu kitabında toplamış. Türkiye’nin yemek adreslerini merak edenlerin edinmesi gereken bir rehber.

u Fevzi Hoca’dan Karadeniz Balıkları
Fevzi Çimşit’in kaleme aldığı, espri ama her şeyden çok balığı anlayan biri tarafından balık tarifleri. Balıklar hakkında ilginç bilgiler içeriyor. Seçil Ofset Matbaacılık
Tel: (0212) 629 0615

u Mezeler
Hem Türkçe, hem İngilizce olarak hazırlanmış Mey grubunun bir hizmeti. Net ölçüleri olan ve sadece mezeler olup resimleri de iyi çekilmiş bir yemek kitabı. Mezelerin çok popüler olduğu günümüzde iyi bir girişim.



30.12.2007





GAZETEVATAN.COM
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
durakları, tatilcilere, yemek

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 05:49 .