Nüve Forum


Arkeoloji hakkinda Tarihte beslenme kültürü ile ilgili bilgiler


Doç. Dr. Taner Korkut Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Antalya Yaşamın tüm evrelerinde beslenmeye büyük önem veren insanoğlu, geçimini toplayıcılık ve avcılıkla sürdürdüğü dönemlerde ihtiyaç duyduğu bitkisel besinleri doğadan toplayarak hayvansal

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 15.01.08, 22:04
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart Tarihte beslenme kültürü

Doç. Dr. Taner Korkut
Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü
Antalya

Yaşamın tüm evrelerinde beslenmeye büyük önem veren insanoğlu, geçimini toplayıcılık ve avcılıkla sürdürdüğü dönemlerde ihtiyaç duyduğu bitkisel besinleri doğadan toplayarak hayvansal ürünleri avlayarak temin etmiştir. Yerleşik hayata geçtiği Neolitik çağda ise, tükettiği besin maddelerini daha çok üreterek karşılamıştır. Sosyal alanda yaşanan bu evrim beslenme alışkanlıklarında yenilikleri de beraberinde getirmiştir. Hayvansal besin maddelerinin daha çok tüketildiği Paleolitik dönemden tahıl ürünlerinin revaçta olduğu bir zaman dilimine geçilmesi bilinen en önemli değişimlerdendir. Besin maddeleri üretme konusunda gittikçe uzmanlaşan insanoğlu, besini sadece karnını doyurmak için değil aynı zamanda farklı tatlar denemek için de pişirmiştir. Pişirilen bu yemeklerde coğrafi etkenler özel bir rol oynamış ve böylece yöresel mutfak kültürleri de ortaya çıkmıştır. Diğer yandan gelişen ekonomi ve ticaret beslenme alışkanlıklarına yenilikler getirmiş ve ithal besin maddelerindeki çeşitlilikle farklı yemek tatlarından oluşan çok kültürlü mutfak gelenekleri de yaratılmıştır.

Antik çağların mutfak kültürleri hakkındaki bilgilerin en yoğun olduğu dönem Roma Çağı'dır. Roma Dönemi'ne özgü mutfak kültürü hakkındaki bilgilerimiz salt arkeolojik ve epigrafik verilere dayanmaz, bunlardan başka dönemin besin türleri ve bunların üretimi veya ticaretini anlatan antik yazarlar olduğu gibi (Cato, Varro, Columella), yemek çeşitleri veya yemek tarifleri üzerine yazılan kitaplar da (Athenaios, Apicius) günümüze kadar ulaşmıştır. Tüm bu belgelerden anlaşıldığı üzere, Roma Dönemi'ndeki beslenme alışkanlığı genel hatlarıyla daha önceki dönemlerin geleneklerine bağlı olarak bir gelişim göstermiştir. Böylece daha önceki dönemlerde olduğu gibi üç öğün yemek yeme alışkanlığı (kahvaltı: İantaculum, öğle yemeği: Prandium, akşam yemeği: Cena) Roma Dönemi'nde de devam etmiştir. Sadece yemek pişirilen mekanlarda veya yemek yenen odalarda(Triclinium veya Oecus) önemli değişimler söz konusudur. Başlıca besin maddeleri arasında et ve balık türleri önemli bir yer tutmuştur. Bunlardan başka tahıl ve sebzelerin de bolca tüketildiği bilinmektedir.
Sabah - Kültür Sanat - Roma dönemi yemekleri ve pişirme kapları
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
beslenme, kültürü, tarihte

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 21:21 .