Nüve Forum


Balık Yemekleri ve Deniz Ürünleri hakkinda somon balığı tarifleri ile ilgili bilgiler


HAVYARLI, MANTARLI VE KUŞKONMAZ SOSLU SOMON 6 kişilik Malzemesi: 1 kg taze kuşkonmaz 10 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı 1-1/2 fincan koyu krema 30 g havyar 30 g somon yumurtası 30

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #51  
Alt 06.08.07, 02:47
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart Cevap: somon balığı tarifleri

HAVYARLI, MANTARLI VE KUŞKONMAZ SOSLU SOMON 6 kişilik

Malzemesi:

1 kg taze kuşkonmaz
10 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
1-1/2 fincan koyu krema
30 g havyar
30 g somon yumurtası
30 g küçük küpler şeklinde kesilmiş siyah mantar
6 porsiyon Somon (her porsiyon için 50 ila 75 gr ağırlığında 3 dilim)
6 adet domates (süslemede kullanılmak üzere)

Hazırlanması:

Kuşkonmazları yıkayın ve uç kısımlarını kesip çıkarın. Sonra ortadan ikiye bölün ve sap kısımlarını ayırarak, diğer bölümlerini kaynar suda haşlayın. Suyunu süzdükten sonra bir blender vasıtasıyla tereyağının yarısını da içine katarak püre haline getirin. Ayırdığınız sap kısımlarını küçük parçalar halinde kesin ve 20 dakika kadar krema ile birlikte pişirin, daha sonra ince bir süzgeçten geçirin. Bu karışımı, daha önce hazırlamış olduğunuz püreyle karıştırın ve kaynama sıcaklığında ısıtın. Somon parçalarına tuz ve karabiber sürün. Tereyağının bir kısmını, çelik tabanlı bir tavada kızdırın. Kahverengileşmeye başladığında, somon parçalarını içine katarak, her iki tarafinı da pembeleştirin. Ocağın altını kısarak, biraz daha pişmesini sağlayın.

Havyarın, somon yumurtalarının ve mantarların yarısını sosla karıştırın. Daha sonra sosu tabaklara bölüştürerek, üzerine somon balıklarını yerleştirin. Her parçanın üzerini havyar, somon yumurtası ye mantarlarla süsleyin. Gül şeklinde kestiğiniz domatesleri, tabağın içerisine iki somon parçasının arasına gelecek şekilde yerleştirin.
Alıntı ile Cevapla
  #52  
Alt 06.08.07, 02:47
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart Cevap: somon balığı tarifleri

SOMON FÜME MOUSSE Oldukça zengin bir malzeme karışımına sahip bu kremanın miktarı, altı kişi için yeterlidir.

Malzemesi:

125 g somon füme
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
150 ml süt
1-1/2 çay kaşığı jelatin
1-1/2 çay kaşığı brandy
Limon suyu
Tuz ve karabiber
150 ml duble krema

Hazırlanması:

Tereyağı, un ve süt ile hazırlayacağınız beşamel sosunu, daha sonra bir blendere alın. İçersine somon füme ilave ettikten sonra, topaksız hale gelene kadar blen-derda karıştırın. 2 çay kaşığı suyun içersinde eriteceğiniz jelatine, brandy, limon suyu, tuz ve karabiber ilave ettikten sonra, daha önce hazırladığınız karışıma ekleyin. İyice karıştırdıktan ve baharat ilavesi yaptıktan sonra, katılaşmaya başlayana kadar bekletin.

Kremayı biraz karıştırdıktan sonra, somonlu karışıma ilave edin ve bir kaşık yardımıyla, önceden hazırlamış olduğunuz küçük kalıplara dökün. Her birini folyoyo sardığınız kalıpları, yeterli bir süre için soğutucunuzda bekletin. Servis yapmadan önce, tabakları bir miktar yeşillikle süsleyin, kalıpları ters çevirmek suretiyle tabaklara aldığınız somon mousse-lerin yanına ayrıca limon dilimleri yerleştirin.
Alıntı ile Cevapla
  #53  
Alt 06.08.07, 02:47
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart Cevap: somon balığı tarifleri

SOMON MİLFÖY 4 kişilik

Hazırlama süresi: 30 dakika

Pişirme süresi : 40 dakika

Malzemesi:

Bir tabaka milföy hamuru (yufka şeklinde açılmış, 20 cm x 30 cm ebatlarında.)
8 parça somon ( her biri 60 g olan ince ve geniş dilimler halinde.)
1-1/2 fincan şampanyalı
Somon suyu
l fincan çırpılmış tereyağı
Birkaç tutam maydanoz
1/2 fincan zeytinyağı
Tuz ve karabiber
1/2 kg şeker bezelyesi ( mümkünse kabuklu halde )
80 g tereyağ

Hazırlanması ve Pişirilmesi:

Bezelyeleri tuzlu sıcak suda kaynatın. Soğuk suyla yıkayın, suyunu süzün ve tereyağı ile karıştırın. Açılmış milföy hamurunu kızartın ve 12 dikdörtgen parçaya ayırın. Somon suyu ile şampanyayı çırpılmış tereyağına karıştırın ve maydanozu da ilave edin ve bir süre bekletin. Bir parça zeytinyağını duman çıkana kadar tavada kızdırın. Somon parçalarını yüksek ateşte kızartın.

Tabak Düzenlemesi:

Tabağın üzerine yerleştirdiğiniz ilk dikdörtgen yufkanın üzerine bir kat şeker bezelyesi sürün, üzerine de bir parça somon koyun, onun üzerine de maydanoz karıştırılmış tereyağı sürün. Bunların üzerine yine bir kat yufka ve bir parça somon yerleştirin ve maydanozlu tereyağı sürün. Bir kat daha yufka yerleştirdikten sonra, bunun üzerine de yine tereyağı sürün.
Alıntı ile Cevapla
  #54  
Alt 06.08.07, 02:49
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart Cevap: somon balığı tarifleri

ARTIK TÜRK MUTFAĞINDA .
Yemek yemeye ve pişirmeye meraklı olanlara müjde, kuş başı et ile pişirilen tüm yemeklerde Somon balığı kullanabilirsiniz. Kuş başı eti gibi kullanılan tek balık olarak bilinen Somon bir çok ülke mutfağından sonra Türk Mutfağında da yerini almaya başlamıştır.
Halen tüm 5 yıldızlı otel, tatil köyleri ve restaurantların mönüsünün temel maddelerini oluşturan Somon Fileto ve Somon Füme ürünler, usta şeflerin hünerleriyle müşterilerinin damak zevkine sunulmaktadır. Somon ve türevlerine olan ilgi gitgide büyümektedir. Artan kullanma alışkanlığı ile birlikte kullanım noktaları da genişlemeye başlamıştır. Artık Otel ve Restaurant haricinde Somon yemek isteyenler, köşede bulunan büfe’den Somon’lu sandviç talep etmektedir. Marketlerde Somonlar için ayrılan raflar artan talep doğrultusunda gittikçe büyümekte ve çeşitlilik artmaktadır.
Neden Somon?
Eskimoların bir söylencesinde Somon Balığının insana yeniden hayat verdiğine inanılır. Bu söylenceye göre Somon Balığıyla beslenen insanlar kendilerini yeniden doğmuş gibi hissedip hayatı yeniden kucaklarlar her seferinde. Somon Balığının doğal yaşam serüvenine baktığımızda da türünü devam ettirebilmek için nasıl zorlu bir yaşam döngüsünün içinde olduğunu görürüz.










Yüksek dağlarda kaynayan ırmakların yataklarına bırakılan yumurtalar burada döllendikten sonra, ortak çıkan yavrular gelişene kadar bu soğuk sularda yaşarlar. Daha sonra aşağılara inip denize açılan Somon Balıkları iyice olgunlaştıktan sonra koku duyularını kullanarak doğdukları yere yani ırmak yataklarına doğru bir dönüş yolculuğu yaparlar ve neredeyse zıplayarak suyun akışının tersine, yukarıya doğru çıkarlar. Kendi yaşamlarının başladığı yere yeni yaşamlar verecek yumurtaları bıraktıktan sonra Somon’un yaşam misyonu biter ama yaşam döngüsü devam eder. Eskimolar yağı ve kolesterolü bol miktarda tüketmekte ancak kalp problemleri yaşamamaktadırlar. Yanıt balıktaki Omega-3’lerdir. Eskimoların kan örneklerini inceleyen araştırmacılar, batılı insan kanında çok düşük seviyede rastlanan bazı maddelerin, eskimoların kanında çok yüksek oranlarda bulunduğunu saptadı. Bu maddeler, Poliansatureol (çok doymamış) yağların uzun zinciri Omega-3 grubundan olan EPA ve DHA idi. Daha ileri ki çalışmalar her iki maddenin de özellikle Somon ve Ringa gibi yağlı balıklarda bulunduğunu kanıtladı. Araştırmalar ölümlerin %30 oranında azaldığını göstermektedir. Örneğin Japonlar da çok Somon yiyor ve kalp hastalığına az yakalanıyorlar ve bizden daha çok yaşıyorlar.









Kandaki yağların değişmesi Artık biliyoruz ki, muntazam olarak yenen balık içindeki Omega-3’ler, kan dolaşımındaki yağ miktarını ve türlerini değiştirerek, kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. Balık aynı zamanda kalp atışlarını da düzene sokar, böylece bir kalp krizinde ölümcül rol oynayan düzensiz çarpıntıların (aritmiler) oluşma olasılığı azalmıştır.
Kan dolaşımının hızlandırılması
Omega-3’ler kanın pıhtılaşma eğilimini azaltır. Böylece tromboz riski de azaltılmış olur. Kan basıncını yani tansiyonu düşürür ve böbrek faaliyetlerini arttırır. Kanın viskositesini azaltarak, yani kanı daha sulu hale getirerek, kalp açısından daha rahat pompalanmasını sağlar. Ve dolaşımı hızlandırarak, kangren gibi parmak ucu hissizleşmesini, el ve ayak parmaklarının dolaşıma bağlı üşümesini önler yada azaltır. Yumuşak margarinler yada sebze yağlarındaki poliunsatureated (çok doymamış) yağların tersine Omega-3’ler, vücudun enflamatuar sistemini de düzenler. Vücudun enflamatuar sisteminin dengesinin bozulması, romatoid artrit gibi bazı hastalıkların ortaya çıkması demektir. Düzenli olarak balık yiyen kişilerde kalp krizi ve felç vakaları daha seyrek görülmektedir.






Haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır. Omega-3 düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildi güzelleştirir. Yaşlılık etkilerini geciktirir. Şeker hastaları, kalp sağlığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır. Şeker hastaları, içinde balık da bulunan az yağlı gıdalardan yiyerek hastalığı kontrol altına alabilirler.
Amerika'da yapılan son araştırmalarda; Omega3, Psikiyatrik rejimlerde kullanılmış ve stress'e karşı dirençli hale gelen bünyenin ileride oluşabilecek depresyon, intihar eğilimi ve manik depressif dahil bir çok psikolojik rahatsızlığı önlediği belirlenmiştir. Amerikan Kalp Birliği ve Sağlık Enstitüsü, bu yeni araştırmaların sonuçları doğrultusunda, her yetişkinin haftada en az iki kez balık yemesini tavsiye etmiştir. Üstelik tavsiye edilen balıklar başta Somon olmak üzere, tümü oldukça yağlı diye bilinen türden. Bir tek uyarı ile : Hamile kadınlar yüksek miktarda civa içerebilen köpekbalığı eti ve kılıç balığı” yememelidir. Omega3'ün, günde 1,2 gram alınması yeterlidir, melankolik yada hafif depresyondakilerin ise 4-5 gr mutlaka tüketmesi gerekmektedir. Ekte balıkda bulunan Omega 3 miktarları mevcuttur.





Amerikan Diyetisyenler Derneği, Omega3'ün ayrıca, astım, kolon kanseri, akciğer kanseri, yemek borusu kanseri , karaciğer kanseri , rahim kanseri ve prostat'a karşı bünyeyi koruduğunu açıklamıştır.

“İyi Yağlar” yada “İyileştiren Yağlar” başlığı altında tanımlanan Omega 3, en çok Soğuk Deniz Balıklarında ve Ceviz, Soya'da bulunmaktadır. Ceviz ve Soya LNA içermekte, Soğuk Deniz Balıkları da EPA/DHA içermektedir.

Omega3 ile yapılan araştırma sayısı gün geçtikçe artmakta ve faydaları yayınlanmaktadır. Internet sayesinde Amerika ve Avrupa'da yapılan tüm araştırmalar tüm dünyaya anında yayınlanmaktadır. Şüphesiz Omega3, hayatımızın çok önemli bir besin değeri olarak yer alacak, ve tüketimi sizler gibi bilinçli tüketiciler sayesinde artacaktır.

Omega-3’ü almanın en leziz şekli, özellikle somon gibi yağlı balıkları yemektir. İster taze, ister dondurulmuş olsun balıkların tatlarına doyum olmaz. Haftada sadece 2 öğün (her öğünde 200-300 gram) balık idealdir.
Gelelim bu ürünleri kimlerin ürettiğine ve nereden bulacağımıza;Alarko Topluluğu Gıda Grubu’nun bir çekirdek kuruluşu olan Alfarm Su Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş. İzmit/Suadiye Fabrikası’nda Somon Füme, Somon Pastırma, Somon Loin, Somon Sıcak Füme, Somon Lakerda, Somon Marine, Somon Fileto, Somon Steak gibi ürünler modern ve hijyenik kurallara uygun teknolojilerle işlenmektedir. Somon Füme, Somon Balığı filetolarının tuzlandıktan sonra odun dumanında tütsülenmesi ile elde edilen bir üründür. Tütsülemede reçine içermeyen aromatik ağaçların dumanından faydalanılır. Duman içerisinde bulunan bazı maddeler tat verme etkisinin yanında ürünün dayanma sürecini arttırıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden, tütsüleme bilinen en eski koruma yöntemlerinden biridir. Bu işlemle elde edilen lezzet de tüketicinin beğenisini kazanır. Somon Füme, Latince ismi Salmo Salar (Atlantik Somonu) olan balıktan yapılır.






Alarko Alfarm üretim tesislerinde Somon ürünleriyle birlikte; Denizalası, Uskumru, Halibut, Atlantik Dil Balığı, Alabalık (Deniz ve Tatlısu) ürünleri de işlenmektedir. Tüm ürünler Alarko Alfarm üretim kalitesi ve hijyen kontrolüyle Füme, Sıcak Füme, Fileto, Marine, Lakerda, Pastırma olarak işlenmekte ve satışa sunulmaktadır.

Türkiye’nin pek çok bölgesinde, özellikle İstanbul’da bulunan otel ve restaurantlarda Alarko ürünleriyle tanışabilir lezzet zevkinizi çeşitlendirebilirsiniz. Ayrıca Tanşas, Migros, ChampionSa, Carrefour, Real, Beğendik, Kipa, Makro, Metro gibi marketler ve şarküterilerde ürünleri satın alabilirsiniz. Tüm ürünler toptan tüketim için bütün fileto görüntüsü bozulmadan kiloluk ambalajlarda, küçük tüketiciler içinse 100-200 gr’lık vakumlu ambalajlar şeklinde satışa sunulur. Piyasaya taze (0,+2 C) yada dondurulmuş (min. -18 C) olarak verilir. Tüm ürünlerde muhafaza, son kullanma ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığının verdiği çalışma izin numarası mevcuttur.
Lezzetli ve sağlıklı bir hayat için ALARKO ALFARM ürünlerini tercih ediniz. 1 HAFTADA SADECE 2 ÖĞÜN BALIK
100 gr. Balıkta bulunan Omega3 miktarı
1,000 miligram üzeri
Somon (En yüksek)
Sardalya
Halibut-Atlantic
Köpek Balığı
Herring
Alabalık
Uskumru
Ton Balığı
Hamsi
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
balığı, somon, tarifleri

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 10:56 .