Nüve Forum

Nüve Forum > akademik > Tıp Fakültesi > Psikiyatri > Alkol Kültürü-Alcohol And Culture

Psikiyatri hakkinda Alkol Kültürü-Alcohol And Culture ile ilgili bilgiler


[coverattach=1]Alkol Kültürü-2: İçki Kültürü Ve Edebiyatta İçki-Alcohol And Culture:2 Culture Of Drink And Drink In The Literature Alkol altkültürü insanlık tarihiyle başlamış, farklı toplumlarda değişik zamanlarda ortaya çıkan kullanımlarla günümüzdeki

Psikiyatri Modern Psikiyatri, Ruh Sağlığı, Toplum Sağlığı, Ruh Hekimliği

Like Tree1Likes
  • 1 Post By Busra

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 14.11.10, 14:00
Araştırma Görevlisi
 
Üyelik tarihi: Jul 2006
İletiler: 3.382
Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Busra öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!
Standart Alkol Kültürü-Alcohol And Culture

[coverattach=1]Alkol Kültürü-2: İçki Kültürü Ve Edebiyatta İçki-Alcohol And Culture:2
Culture Of Drink And Drink In The Literature
Alkol altkültürü insanlık tarihiyle başlamış, farklı toplumlarda değişik zamanlarda ortaya çıkan kullanımlarla günümüzdeki genel ve yerel altkültürünü oluşturmuştur. Kaynağı oldukça eski dönemlere uzanan içki gelenekleri, ortamları değişse de hala korunmakta ve toplumda alkol tüketiminin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktadır.
İnsanın yaşamına giren herşey gibi alkol de edebiyatın ilgisini çekmiş ve bazen övülen bazen yerilen olmuştur. Kuşkusuz romanlar, hikayeler, anılar, şiirler altkültürün oluşmasına ve yayılmasına hem olumlu hem de olumsuz katkıda bulunmuştur.
Bu yazıda, yaygın olarak tüketilmekte olan alkollü içkiler, bunların altkültür gruplarındaki yeri, sosyal ve edebi yönleriyle ele alınıp, bu konudaki yayınlar taranarak, derlenmiştir.
The alcohol sub-culture is as old as foundation of humanity and the usage of alcohol in different times and different community made lots of public and local sub-cultures. Alcohol traditions origins extanding to long time ago and beside exchanging the environments are yet preserved and make community alcohol usage to accure widespread.
Alcohol, just like any other thing in human life has been a subject of interest in the literature and sometimes mentioned praiseworthy and sometimes badly. No doubt; novels, poems and histories have got positive or negative effect on subcultural propagation and dissemination of alcohol.
In this article, we reviewed lot's of related article and tried to describe the effect of alcohol in formation of subcultural groups and their social, literatural relationship.
ALKOLLÜ İÇKİLER KÜLTÜRÜ
Alkol çok eski çağlardan beri keyif verici, yatıştırıcı, uyuşturucu ve ilaç olarak kullanılagelmiştir. Tarih boyunca toplumların ve kişilerin alkole karşı tutumları çok değişik olmuştur. Alkolü yücelten sanatçılar olduğu
gibi, alkol yüzünden yaşamı çökenler de çok olmuştur. Fakat her çağda ve birçok toplumlarda alkolün ılımlı miktarlarda kullanımı az çok kabul görmüş; aşırı ve uzun süreli kullanımı ise onaylanmamış, kötü bir davranış olarak görülmüştür (1).
İçki içmek eskiden beri şu anlama gelmektedir: Topluluk oluşturmak. Eski içme ritüelleri, birlikte içki içenler arasındaki bağların gözler önüne serildiği gösterilerdir(2). Her sınıfın kendi içkisi ve mekanı bulunması adabın ne kadar önemsendiğini, titizlikle korunduğunu göstermektedir. Ismarlanması , sofrası, ikramı, kadehiyle donanımı, içme sırası ve şerefe adeti, ortak ve sınıfsal ögeleriyle içki kültürünü belirlemeye devam etmektedir(3).
Bu adetler direncini korurken, içki değişmektedir. İçkideki dönüm noktasını mayalanmış içkilerden (bira, şarap), ikinci kez damıtılmış (ispirtolu) içkilere (votka, cin, rakı) geçiş oluşturmaktadır(3).
VE KÜLTÜRÜ

En bilinen içeceklerden olan rakı aslında üzüm, incir ve erik gibi meyvelerin alkolle mayalandırılarak damıtılmasıyla elde edilen bir içkidir(4). Türk rakısı ve Yunan rakısı Uzo dışındakiler anason içermezler ve hammaddelerinin adlarıyla birlikte anılırlar.
Anasonla aromalandırılmış bir içkinin "rakı" olarak adlandırılabilmesi için özellikle Türkiye'de üretilmiş olması, yüksek dereceli (93-94 derece) kuru ve yaş üzüm ispirtosunun (suma; eau-de-vie) anason tohumu ile ikinci defa damıtılmasından elde edilmelidir (5).
Rakı, "Araki" veya "Ariki" kelimelerinden türemiştir. Araki, Arapça'da "terleten" anlamına gelmektedir. Araki ise Arak'tan yani "ter"den gelir. Rakı damıtılırken imbikten ter tanecikleri gibi damla damla düştüğünden bu ismi aldığı sanılmaktadır. Eski dönemlerde rakı tutkununa Araknuş dendiği kaydedilmiştir (5,6). Bugüne kadar yayımlanmış olan ansiklopedilerin hemen hepsinde rakının bir "Türk içkisi" olduğu belirtilmektedir. Avrupa Konseyi İspirtolu İçkiler Eksperler Komitesi, rakıyı Türk içkisi olarak kabul etmektedir. Aynı Scotch viski ve Fransız konyağı gibi... 16.yy'ın iki çekimli üzüm rakısı (şarap rakısı) ile 17. yy'da üretilmiş olan "anason rakısı" bugünkü rakının ilkleri olarak nitelendirilmiştir.
Evliya Çelebi, Seyahatname'sinde o dönemdeki rakı üreticileri olan "Arakçıyan" esnafına da yer vererek, muz, hardaliye, nar, saman, tarçın, karanfil, ıhlamur ve anason rakıları gibi değişik türde içki çeşitlerinden
ayrıca rakı şarabı dediği, rakılık şarap ya da yaş üzüm şarabından çekilmiş anasonsuz rakı yani düz rakıdan bahsetmiştir.
Anlaşılan o ki, rakı üretiminde bir çok bitki denenmiş ve anasonda karar kılınmıştır. Böylece rakının ana karakterinden biri ortaya çıkmıştır. Rakı üretiminde, kuru üzüm sumasının kullanılmaya başlamasının nedeni ise 1871 yılında bağcılığı tehdit eden "Filoksera" hastalığıdır. Önceleri ilkel bir yöntemle şarap imalatından artan cibrelerin (posa) fermantasyonu sonrası üretilen rakı, cibrenin kafi gelmemesi üzerine, dış ülkelerden ithal edilen ispirtolar, anasonla ikinci bir damıtmaya tutularak elde ediliyordu. I.Dünya Savaşı'na kadar devam eden bu durum savaşın getirdiği zorluklar ve yoksulluk sonucunda, kuru üzüm kullanılmasına neden olmuştur. Hatta kuru incir döküntülerinden incir suması üretilmiş, dahası duttan bile yararlanılmıştır. Türk rakısının gerçek karakteristik yapısının ise üretimin tekelleşmesi ile ortaya çıktığı bildirilmiştir.
1880'li yıllarda Sultan Abdülhamit döneminde, başmabeyinci ve maliye bakanlarında Sarıcazade Ragıp Paşa Tekirdağ yolu üzerinde ilk rakı fabrikası olan"Umurca Rakı Fabrikası"nı kurmuştur. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına kadar üretilmiş olan meyve rakıları (muz, şeftali,nar ve dut) üretimden kaldırılmıştır. Başlangıçta mahalle aralarındaki küçük işletmelerde üretilen "Boğma Rakı", içki yasağının katılaştığı dönemlerde kaçak olarak evlerde de üretilmiştir. Boğma rakı, hurma, incir, dut ve erik gibi meyvelerden yapılmış alkol derecesi yüksek anasonsuz bir tür rakıdır. Özellikle Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş çevrelerinde kaçak olarak üretilmiştir. 1944 yılından itibaren rakı üretimi ve satışı Tekel Genel Müdürlüğü'nce yapılmıştır (5).
Aslan sütü adının, eski küplü meyhanelerden geldiği bildirilmiştir. Galata'daki meyhanelerde fıçı yerine içinde adamın başının görülemeyeceği büyüklükte küpler olduğundan bunlara "küplü" adı verilmekteydi. Rakı, bu meyhanelerde aslan kabartmalı küplerde bulunduğundan aslan sütü olarak isimlendirilmiştir. Ayrıca berrak ve saydam olan rakıya su katıldığında alkol derecesi 37-38 dereceden aşağıya düştüğünde süt beyazına benzer bir hale gelmesinin de katkısının olabileceği belirtilmiştir (5,6).

1. Fatih Öncü , Dr. Kültegin Ögel , Dr. Duran Çakmak2
1Uzm. Dr. Bakırköy Ruh Sağlığı Ve Sinir Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
2Doç. Dr. Bakırköy Ruh Sağlığı Ve Sinir Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
Eklenmiş Resim
Dosya tipi: jpg drinking-alcohol.jpg (9,1 KB (Kilobyte), 9x kez indirilmiştir)
Eklenmiş Dosya
Dosya tipi: pdf cilt3sayi1005.pdf (343,1 KB (Kilobyte), 16x kez indirilmiştir)
__________________
http://nevart.net/
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Diksiyon Kursu
Nefes Teknikleri Kursu
Kişisel Gelişim Kursları[/CENTER]
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
alkol, culture, kültürü-alcohol

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 18:51 .