Nüve Forum


Lezzetli Mekanlar hakkinda koska helvacısı(söyleşi) ile ilgili bilgiler


Denizli***8217;den dünyaya yayılan lezzet: KOSKA Nesiller boyu sofraların değişmez lezzetlerinden biri olan Koska helva, bu yıl 100. yaşını kutluyor. Koska***8217;da gelenekselleşmiş lezzetler kuşaktan kuşağa geçiyor. Dördüncü kuşağın işbaşında olduğu Koska***8217;da

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 08.07.07, 18:54
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart koska helvacısı(söyleşi)

Denizli***8217;den dünyaya yayılan lezzet: KOSKANesiller boyu sofraların değişmez lezzetlerinden biri olan Koska helva, bu yıl 100. yaşını kutluyor.



Koska***8217;da gelenekselleşmiş lezzetler kuşaktan kuşağa geçiyor. Dördüncü kuşağın işbaşında olduğu Koska***8217;da günde 50 ton tatlı üretiliyor ve yaklaşık 50 ülkeye ihraç ediliyor. Koska***8217;nın Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Dindar, ***8220;Dedemizin başladığı işe torunlarım da devam edecek***8221; diyor.




Koska***8217;nın temelleri Denizli***8217;de Hacı Emin Bey***8217;e ait küçük bir helvacı dükkanında atılıyor. Emin Bey***8217;in yerini, o vefat ettikten sonra oğlu Halil İbrahim Adil Bey alıyor. Birinci Dünya Savaşı başladığında Adil Bey 8 yıl Arap ülkelerinde askerlik yapmak zorunda kalıyor ve tadına doyum olmayan tatlılarının tarifleri bu dönemde zenginlik kazanmaya başlıyor. En güzel tatlıların yapıldığı Şam***8217;da uzun zaman geçiriyor ve oranın en büyük tatlıcı dükkanında çalışma fırsatı buluyor. Böylelikle kendi bildiği tariflerin üzerine yenilerini de ekliyor.
Asker dönüşü İzmir, Manisa, Denizli, İstanbul***8217;u dolaşan Adil Bey geleceğini İstanbul***8217;da kurmaya karar veriyor ve Beyazıt ile Laleli arasındaki Koska semtinde bir dükkan açıyor. Yaptığı, helva, baklava ve şekerlemeler semtte ün kazanıyor. Dükkanın önünde yirmi metreye varan kuyruklar oluşuyor. Koska***8217;nın adı da o günden bu güne kadar geliyor. Koska semtindeki küçük dükkan, bir süre sonra talebe cevap veremeyince 1974***8217;te Topkapı***8217;da bir imalathane inşa ediliyor ve gelişim başlıyor... Tabii bu arada aile de büyüyor. Adil Bey***8217;in oğulları Nevzat ve Mümtaz Dindar da küçük yaşlarda başlıyorlar babalarına yardıma...

Bugün 74 yaşında olan ve Koska***8217;nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Nevzat Dindar da lise yıllarında artık helva ustası oluyor. Hâlâ işin başında olan Nevzat Bey her sabah erkenden Avcılar***8217;daki Ambarlı***8217;daki üretim merkezine geliyor. İlk iş olarak -firmada birçok gıda ve hijyen mühendisi olmasına rağmen- helva kalite kontrolü yapıyor: ***8220;Benim bir bıçağım vardır, bıçağı helvaya 3-4 cm soktuğum zaman helvanın ne olduğunu anlarım. Helvada çok az bir fark bulursam onu ambalaja sokturmam.***8221;
Helvacıların piri Hasan Basri usta
Koska***8217;nın helvalarının ambalajının üstündeki ***8220;Helvacı Dede***8221; ise 600 kusür sene önce helvayı ilk yapan kişinin, Nevzat Bey***8217;in deyimiyle ***8220;Helvacıların piri Hasan ustanın***8221; resmiymiş. Bu resim helvanın gelenekselliğinin simgesiymiş.

Koska sadece yaptığı çeşitli helvalarıyla değil lokumları, reçelleri, gofretleri, krokanları, pekmezleri ve çeşitli tatlılarıyla da adından söz ettiriyor. Cevizli, fındıklı baklavanın yanında muzlu, kayısılı, çikolatalı, elmalı, tarçınlı baklavalar da yapılıyor. Baklavaları yapan ustalar Antepli. Baklavanın unu, fıstığı hatta bıçağı bile Antep***8217;ten geliyor.
Babadan çocuklara geçen yönetim Koska ailesinde hâlâ devam ediyor. Nevzat Bey***8217;in üç çocuğu ve iki yeğeni şirketin ihtiyaç duyduğu meslek dallarında eğitim görmüş. Şimdi hepsi şirkette işlerinin başında.

Günde 50 ton tatlının üretildiği ve 50 ülkeye ihraç edildiği Koska, diyabetik ve organik ürünleriyle de raflarda yerini alıyor. Diyabetik ürünlerde genelde yapay tatlandırıcılar kullanılırken, Koska***8217;nın diyabetik ürünlerinde, mısır, pancar, şeker kamışı, meyve ve sütten elde edilen doğal tatlandırıcılar kullanılıyor. Diyabetik ürünlerde helva, lokum, badem ezmesi, tatlı, reçel, pasta çeşitleriyle birçok ürün var. Diyabetik ürünlerin yanı sıra organik ürünler de imal ediyor Koska. Organik bal, tahin, pekmez var şimdilik ama sıra organik helva yapımında...

Organik üzüm pekmezinin yapılış nedeni ise Nevzat Bey***8217;in demir eksikliği şikayeti olan küçük torunu... Doktorlar her gün belirli bir miktar hakiki üzüm pekmezi yemesini öneriyor küçük çocuğa ve dedesi de organik üzüm araştırıp buluyor. Gereken işlemler yapıldıktan sonra organik üzüm pekmezi de raflarda yerini alıyor.



Çilekeş ama sağlam bir araba

Arabaları çok seviyor Nevzat Bey. Ofisinde kullandığı araçların maketleri var. Bunlardan biri de üzerinde ***8221;Koska Belediyesi***8220; yazan Wolksvagen. Koska minübüsünün hikayesini şöyle anlatıyor: ***8221;Otuz sene önceki dağıtım filomuzun hepsi Wolksvagen***8217;di. 1966 model Wolksvagen***8217;i (fotoğraftaki) kendime ayırmıştım. Tahsilatı ve gezmeyi onunla çıkardım. Bu arabayla iki defa Avrupa***8217;ya gittim. Çok keyifli yolculuklar yaptık onunla. Bu araba bir tonluk yük taşıyacak şekilde. Biz buna 1.5 ton koyardık. Hoplaya zıplaya götürürdü bizi. Arka tekerlekleri zorlanırdı. Çilekeş ama sağlamdı.





08.07.2007
Haber: Ceyda Güven
Eklenmiş Resimin Önizlemesi
koska helvacýsý(söyleþi)-koska-helva.jpg  

Konu Unrealseptic tarafından (05.05.08 saat 20:33 ) değiştirilmiştir..
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 12.02.08, 16:14
Nüvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Thumbs down Cevap: araba koleksiyonuymuşşş...

evet belki koska helva yıllardır türkiyede iyi bir kariyere sahip olmuş bir markadır..ama birde nedensiz yere 30 çalışanını birden neden işten çıkardıgını hatta maaşlarını bile 15 gün geçmesine rağmen neden ödeme yapmadığını açıklasa birileride bunları sorma cesaretini bulsa...o bu zamana kadar bindiği arabaların koleksiyonunu yapsın bizde kredi kartlarımızın extrelerinii...allah çarşınızı pazar etsin nevzat beyy
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 22.07.08, 21:34
Nüvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart Cevap: koska helvacısı(söyleşi)

evet arkadaş doğru söylüyor
orda milletin
canını çıkarıyorlar hemde asgari ücrete 3 kuruş mesai parasına milleti eşşek gibi çalıştırıyorlar sen oraya emek ver karşılığını alama bide bi ******** gelsin işinden ol altında kaç milyarlık araba nevzat beyy ahirette hesabı nasıl verecen sen ve çocukların erzak zamanı millete pirinci çıkarttırıp en kötü bulguru veriyosun sizi ALLAH nasıl biliyorsa öyle yapsın
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
helvacısı(söyleşi), koska

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 14:41 .