Nüve Forum

Nüve Forum > gazete haber ve makale yorumları > Toplum ve Yaşam > Lezzetli Mekanlar > yoğurtlu bulgur çorbası - içen Fransızlar yamuldu

Lezzetli Mekanlar hakkinda yoğurtlu bulgur çorbası - içen Fransızlar yamuldu ile ilgili bilgiler


Sevim Gökyıldız (solda) ve Gülhan Kara, Fransızlara çorba yetiştiremedi. Fransızlara parmak ısırtan Türk Türkiye'nin tanıtımı için beş yıldır Fransa'nın turistik şehirlerinde gastronomi ve kültür festivali (Afiyet Olsun, Istanbul la Magnifique)

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 23.12.07, 22:17
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart yoğurtlu bulgur çorbası - içen Fransızlar yamuldu



Sevim Gökyıldız (solda) ve Gülhan Kara, Fransızlara çorba yetiştiremedi.

Fransızlara parmak ısırtan Türk
Türkiye'nin tanıtımı için beş yıldır Fransa'nın turistik şehirlerinde gastronomi ve kültür festivali (Afiyet Olsun, Istanbul la Magnifique) düzenleyen yemek yazarı ve gurme Sevim Gökyıldız; son olarak ekim ayı sonunda Dijon Belediyesi'nin davetiyle Mutfak Sanatları Uluslararası Bienali'ne katıldı. Gökyıldız, yoğurtlu bulgur çorbasıyla bienalde büyük ilgi gördü. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı da olan Gökyıldız, Kore, Japonya, Brezilya, Arjantin gibi ülkelerin de katıldığı bienale bir konuşma için çağrılmış olmaktan gururlu. 20 dakikalık konuşmasında Türk mutfağında bulgur ve kırmızı mercimeği anlatmış. Gökyıldız bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Bulgur ve mercimeği yabancılara tanıtmamız gerekiyor. Son Gaziantep gezimde de bulgurcular 'Bizim bulgurumuz dünyada hiç tanınmıyor,' diye şikâyet ediyordu. Bir kere bulgur, besin değeri olarak çok faydalı. Ben kendi mutfağımda da çok kullanıyorum." Bienal kapsamında yapılan Uluslararası Çorba Festivali'ne de katılan Gökyıldız, kendisine asistanlık yapan bir başka yemek yazarı Gülhan Kara ile pişirdikleri yoğurtlu bulgur çorbasıyla da Fransızlara parmak ısırtmış: "Hiçbir Fransızın aklına yoğurttan çorba yapmak gelmez. Fransızlar yoğurda hayrandır, ama içine meyve koyup yerler. Çorbamız o kadar beğenildi ki kuyruklar oluştu. Lokanta sahibi bize 50 kişilik yapmamızı söyledi, ama beş dakika içinde 100 kişi geldi. Türkiye'den gitmeden önce birçok gurme ile konuşup akıl almıştık. Yanımızda nane de götürdük. Çünkü bizim nanemizin kokusu, oradakilerden çok farklı. Nane kavurup koyduk, herkes bayıldı. Konuşmaktan ve tarif vermekten sesim kısıldı.''

Nasıl yapılır?
Bir su bardağı pilavlık bulgur ve nohutu haşlayın. Ayrı bir kapta, bir kilo yoğurda iki yumurta kırıp, içine bir buçuk kaşık un koyun. Hepsini birlikte karıştırıp kaynatın. Üzerine tereyağında kavrulmuş nane döküp servis edin

Cumartesi SABAH - 22 Aralık 2007, Cumartesi - Nasıl yapılır?

Konu CiwCiw tarafından (18.02.09 saat 14:08 ) değiştirilmiştir.. Sebep: düzenleme
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bulgur, çorbası, fransızlar, içen, yamuldu, yoğurtlu

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 23:56 .