Nüve Forum

Nüve Forum > kütüphane > Coğrafya ve Tarih > Şehirler > Avrupa > Türkiye > İzmit- Kocaeli > kocaeli'nin yöresel yemekleri

İzmit- Kocaeli hakkinda kocaeli'nin yöresel yemekleri ile ilgili bilgiler


Yöresel Yemekler Yöredeki kültürel çeşitlilik ve kozmopolit yapı beslenme biçimlerinde de çeşitlilik yaratmaktadır. Tarımda çağdaş yöntemlerin kullanımı, ülke genelinin üstündedir. Bu,sebze üretiminde yoğunlaşmaktadır. Anadolu'da beslenme temel olarak unlulara dayanırken, Kocaeli'nde

İzmit- Kocaeli İzmit, Nikomedya, Kocaeli ilinin merkezi

Like Tree5Likes
  • 3 Post By aquamarine
  • 1 Post By Unrealseptic
  • 1 Post By wakan

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 26.10.08, 22:31
aquamarine - ait kullanıcı resmi (Avatar)
Deli Dolu
 
Üyelik tarihi: Sep 2008
İletiler: 275
aquamarine ... O'nu tanımayan yok ki.aquamarine ... O'nu tanımayan yok ki.aquamarine ... O'nu tanımayan yok ki.aquamarine ... O'nu tanımayan yok ki.aquamarine ... O'nu tanımayan yok ki.aquamarine ... O'nu tanımayan yok ki.aquamarine ... O'nu tanımayan yok ki.aquamarine ... O'nu tanımayan yok ki.
Standart kocaeli'nin yöresel yemekleri

Yöresel Yemekler

Yöredeki kültürel çeşitlilik ve kozmopolit yapı beslenme biçimlerinde de çeşitlilik yaratmaktadır. Tarımda çağdaş yöntemlerin kullanımı, ülke genelinin üstündedir. Bu,sebze üretiminde yoğunlaşmaktadır. Anadolu'da beslenme temel olarak unlulara dayanırken, Kocaeli'nde sebze-meyve tüketimi öne çıkmaktadır. Karadeniz'den göçlerle, karalahananın da yaygınlaştığı görülmektedir. Ancak kurutma, turşu ve komposto gibi ev konserveciliği giderek azalmaktadır. Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı, Kandıra yoğurdu, hindi dolması ev peyniri, İzmit pişmaniyesi bu yörelerin adıyla özdeşleşmiştir.

Yöremizin yerlileri olan Manavlar’ın köylerinde yöresel yemekler varlığını sürdürmektedir. Bu yemeklerden bazıları;
Çorbalar:Tarhana, Umaç, Bulamaç,
Et Yemekleri:Yahni, Kavurma, Tavuklu Keşkek, Çiğceli Kavurma - Sebze Yemekleri: Mantar Yemeği, Ebe Gümeci, Mancar Yemeği( Çiçekli Mancar )
kocaeli'nin yöresel yemekleri-keskeklikaburga.jpg
Hamur İşleri:Ev Makarnası, Gözleme, Cizleme (Akıtma), Lokum, Mantar Böreği, ÇiğceliYumurta, Cevizli Börek


Tatlılar: Höşmerim ( Peynir Tatlısı), Kuru Helva, Nazlı (Otur Fatma Tatlısı), İrmik Helvası, Kübe Tatlısı ve çeşitli Sarma ve Dolmalar.

Umaç Çorbası
Malzemeler: 1 bardak un, 1 adet un, 1 çay kaşığı toz biber, 1 çay kaşığı tuz, 1 kaşık margarin
Yapılışı: Un, su, tuz karıştırılarak pişirilir. Yağ, tuz, biber eritilir ve kaynayan çorbanın içine atılır.

Ciğceli Kavurma
Malzemeler: 1 kg kuşbaşı et, ½ kg bulgur, 2 su bardağı süt kaymağı ( Ciğce ), 1 çay bardağı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz.
Yapılışı: Et haşlanır. Bulgur veya pirinç pilavı yapılır. Pilav servis tabağına alınır. Kavrulmuş kavurma pilav üzerine konulur. Kavurma üzerine ise süt kaymağı eritilerek dökülür.

Mancar Yemeği (Çiçekli Mancar)
Malzemeler: 1 kg mancar, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 adet domates, 1 adet soğan.
Yapılışı: Mancar ayıklanarak soğuk suda iki saat süre ile bekletilir ve sudan çıkartılır. Kısık ateşte haşlanır. Soğan yağ içinde kavrulur. Haşlanmış mancar kavrulmuş soğan içine karıştırılarak 5-10 dakika pişirilir.

Cızlama (Akıtma)
Malzemeler: ½ kg un, 1 tatlı kaşığı maya, 1 çay kaşığı tuz, 1,5 bardak su.
Yapılışı: Un, tuz, su, maya akıcı olacak şekilde hamur yapılarak kabarmaya bırakılır. Saç veya tava içine yağ sürülerek 1 kaşık hamur atılır. Kısık ateşte pişirilir.

NAZLI (Otur Fatma Tatlısı) Bilinen keke benzer şekilde yapılan en çok çayın yanında tercih edilen tatlılardan biridir. 2 tane yumurta,1 bardak yoğurt ve şeker, aldığı kadar mısır unu, az miktarda karbonat büyük bir kabın içinde iyice karıştırılır. Yağlanmış olan tepsiye hazırlanan hamur boşaltılır ve fırında hafif ateşte pişirilir. Tatlı çok kısa sürede piştiği için ‘Nazlı’ olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle de pişirilirken dikkatli olmak ve ateşi iyi ayarlamak gerekir.
kocaeli'nin yöresel yemekleri-hosmerim.jpg

Höşmerim
Malzemeler: ½ kg tuzsuz taze peynir.1/2 paket margarin, ½ kg şeker, 1 bardak un.
Yapılışı: Peynir ateş üzerinde karıştırılarak sarartılır. Un, yağ, şeker karıştırılarak 15-20 dakika kadar pişirilir sararınca indirilir. Kaşık kaşık servis yapılır.
kocaeli'nin yöresel yemekleri-pismaniye.jpg
Pismaniye
Pişmaniye kente özgü bir tatlı türü olarak ün kazanmıştır. Yolculuklarda İzmit'ten geçenleri önce Pişmaniye satıcıları karşılar. Kutular içinde ak pamuk görünümü veren bu tatlı ilin simgesi gibidir. Tüm yöresel şenliklerin, şölenlerin de vazgeçilmez yiyeceklerindendir. Un ve şekerden yapılan tatlının anavatanıysa "Eski Acemistan" olarak biliniyor. Oradaki adı "Peşmek"tir. Kocaeli'nde Pişmaniyenin bilinen ilk ustasının Kandıralı Hayri Usta olduğu söylenmektedir. Pazara yönelik üretimi de, yapımını Hayri Usta'dan öğrenen Hacı Agop adlı bir Ermeni şekerci başlatmıştır. Bir süre sonra tüm Ermeni şekerciler Pişmaniye yapımına yönelmiş, Cumhuriyet sonrasında mahkeme başkatiplerinden İbrahim Çınar pişmaniyenin İzmit'te tanıtımını sağlamıştır. Hacı Agop'un oğluna Türkçe dersleri vermek için sık sık dükkana gidip gelirken pişmaniye yapımını da öğrenen İbrahim Çınar emekli olunca tümüyle pişmaniyecilik yapmıştır.

Özgün bir tatlı çeşidi olması, hafifliği, pişmaniyenin il dışında da aranmasını, ilgi görmesini sağlamıştır. Kavrulmuş una kaynamış şekerin yedirilmesi ilk bakışta kolay gibi görülmektedir. Ancak küçük bir yanlışlıkla tüm emek ve harcamalar boşa gidebilir. Çevrede pişmaniye adının buradan kaynaklandığı öne sürülür : "Yapan bin pişman, yapmayan bir pişman". Satıcılarsa aynı tekerlemeyi yolculara yöneltmektedir : "Alan bir pişman, almayan bin pişman! Pişmaniye
kocaeli'nin yöresel yemekleri-0559_pismaniye-yapilisi.jpg
Pişmaniye’nin Yapılışı:
Pişmaniye’nin malzemesi az fakat yapımı zordur. Malzeme un, şeker ve tereyağından ibarettir. Kalaylı, büyük bir bakır kazanda önce un yağ ile kavrulur. Ancak bu iş biraz sabır ister. Kavurma işlemi büyük bir ağaç kaşıkla yapılır. 5-6 saat süren bu kavurma işinden sonra un ile yağ iyice birleştirilir. Kavurma işleminden ayrı olarak başka bir kazanda da şeker kaynatılır. Kaynaya kaynaya iyice ağdalaşan şeker kavrulmuş un ile karıştırılarak birbirine yedirilir. Sonra bu karışım büyük tepsilerde saatlerce ovularak çevrilir. Bu işlem ağdalı hamurun tel tel oluncaya kadar sürdürülür. İzmit’e gelen herkesin zevkle yediği pişmaniye bu şekilde hazırlandıktan sonra tartılarak kutulara yerleştirilerek satışa sunulur.

kaynak

Eklenmiş Resimin Önizlemesi
kocaeli'nin yöresel yemekleri-duguncorbasi.jpg   kocaeli'nin yöresel yemekleri-keklibaklava.jpg  
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 27.10.08, 00:06
Unrealseptic - ait kullanıcı resmi (Avatar)
Ordinaryüs
 
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nereden: kocaeli
İletiler: 14.738
Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Unrealseptic öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!
Standart Cevap: yöresel yemekleri

her ne kadar bahsi gecmese de kumpir de vasgeçilmezlerinden dir izmitin
__________________

Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Diksiyon Kursu
Nefes Teknikleri Kursu
Kişisel Gelişim Kursları
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 27.10.08, 14:19
wakan - ait kullanıcı resmi (Avatar)
Çılgın
 
Üyelik tarihi: Aug 2007
İletiler: 606
wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!wakan çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!
Standart Cevap: kocaeli'nin yöresel yemekleri

pişmaniyesi ilginçtir....her yerin yapış,yapış olur yerken...elin ağzın..
yani yiyen bir pişman yemeyen bin pişman misali
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
kocaeli'nin, yemekleri, yöresel

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 06:00 .