Nüve Forum


Alternatif - Tamamlayıcı Tıp hakkinda kekiğin faydaları. ile ilgili bilgiler


Kekik (Thymus serpyllum, Thymus vulgaris) çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında, ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yer almaktan hoşlanır. Güneş ve sıcak istediği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık

Alternatif - Tamamlayıcı Tıp Akupunktur, bioenerji, meditasyon, reiki, tıbbi bitkiler, yoga gibi alternatif tıp konuları hakkında bilgiler...

Like Tree1Likes
  • 1 Post By asliuzun

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 17.06.07, 23:40
nazlıkız - ait kullanıcı resmi (Avatar)
Bilimsel
 
Üyelik tarihi: Jan 2007
İletiler: 2.496
nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!nazlıkız çok güzel bir geleceğe sahip olacak.Bu şimdiden belli oluyor!
Standart kekiğin faydaları.

Kekik (Thymus serpyllum, Thymus vulgaris) çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında, ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yer almaktan hoşlanır. Güneş ve sıcak istediği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık bölgelere çoğalır. Güneşli öğlen sıcaklarında menekşe renkli çiçeklerinden yayılan güzel koku, arıları ve böcekleri kendisine çeker. Kendilerine özgü bir kokuya sahip olan bu çiçekler beni çocukluğumdan beri etkilemiştir. Ülkemizde kekik adı altında Origanum (Mercanköşk türleri) türlerinden elde edilen drogun satışı yapılmaktadır. Eterli uçucu yağ; Thymol (%50 civarında), Carvacrol, Borneol, Cymol, Pimen, Tanen ve flavonlar içerir. Öncelikle baharat olarak kullanılır. Yağlı ve ağır yemeklerin tadını zenginleştirir, sindirimi kolaylaştırır. Şifalı bitki olarak kekik; öncelikle kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar, kekiğin başlıca kullanım alanlarıdır. Bitkinin önemli etken maddesi olan eterli uçucu yağlar kana karışıp, bronşiyal kasları etkileyerek, krampları çözebilir. Aymı zamanda o bölgelerde bakteri oluşumunu önler. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay içimi ve gargara biçiminde kullanılabilir. Kekik iştah açar ve sindirim sistemini uyarır. Sindirim sisteminde görülen ekşimeler ve kramplı ağrılar bir bardak kekik çayı ile geçiştirilebilir, kötü kokulu ve yumuşak dışkı normalleşir. Boğmaca ve öksürük, sinir sistemi zafiyeti, romatizma ve bağırsak hastalıklarına karşı, çay içiminin yanısıra, kekik banyoları da çok yararlıdır. Güçzüz, zayıf ve solgun çocuklara da kekik banyosu yaptırılabilir. Kekik çayı ile ayrıca adet kanamaları dengelenebilir, adet zamanlarındaki kramplı ağrılar geçiştirilebilir, ergenlik sivilceleri iyileştirilebilir. kekik çayı içimi ve kekikle karıştırılmış bal yenmesiyle organizma güçlendirilebilir ve dengeye kavuşturulabilir. Kekik tentürü friksiyonları ile (ovarak sürme) romatizmal ağrılar, sinirsel rahatsızlıklar ve organ titreklikleri tedavi edilebilir. Sıcak kekik yastıkları ağrılı bölgenin üstüne konularak büyük rahatlıklar sağlanabilir. Bu küçük bitki yastıklarını herkes hazırlayabilir. Kekik, öksürük ve mide rahatsızlıklarına karşı başka bitkilerle karıştırılarak daha da başarılı biçimde kullanılabilir.

Kekik çayı, bedenin değerli organlarını temizler. Sabahları kahve veya çay yerine bir bardak kekik çayı içen, etkisini kısa sürede fark edecektir: Zeka keskinliği, midede rahatlık, sabah öksürüğüne tutulmamak ve genel bir rahatlık. Kekik, papatya ve civanperçemi, güneşli havada toplanıp, bir kuru bitki yastığı hazırlanır. Bu yastığı uygularken, bir yandan da aynı bitkilerin karışımından hazırlanmış çay içildiğinde, sinirsel yüz ağrıları iyileşebilir. Eğer aynı zamanda kramp da varsa, kurutulmuş kurtpençesi yastığı uygulamak gerekir. Kekik, çiçeklenme zamanı olan haziran- ağustos arasında toplanır ve öğlen sıcağında toplananları en etkili olanlarıdır. Kekik yağı, kötürümlükte, kalp krizlerinde, organ sertleşmesinde (skleroz ), kas erimesinde, romatizmada ve burkulmalarda kullanılabilir. Mide ve dölyatağı kramplarında bitkinin içten ve dıştan kullanılması önerilir. Günde 2 bardak kekik çayı içilmelidir. Dıştan kullanıldığında, bitkilerin sap ve çiçeklerinden hazırlanmış bir kuru bitki yastığı uygulanmalıdır. Yatmadan önce bu yastık sıcak hava ile ısıtılır (kaloriferin üzerine koyarak veya saç kurutma makinası kullanılabilir) ve midenin veya dölyatağının (rahim) üstüne koyulur. Tümörlerde, eziklerde ve eskimiş romatizmalarda da bu yastık önerilir. Solunum yolları hastalıklarında, kekik, sinirliot ile birlikte çok eski zamanlardan beri kullanılmakta olan etkili bir yöntemdir. Balgamlı bronşitlerde, bronşiyal astımda ve hatta boğmacada, kekik ile sinirliot karışımını çayı, limon ve nöbet şekeri ile karıştırılarak, günde 4-5 bardak içilebilir. Zatürre tehlikesine karşı bu çay saatte 1 yudum içildiğinde etkisini gösterecektir. Kekik'in, alkol bağımlılığına karşı kullanılabileceğini de unutmamak gerekir. Bir avuç dolusu bitki, 1 litre kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için 2 dakika beklenir. Çay termosa koyulur ve hastaya 15 dakikada 1 yemek kaşığı içirilir. Sonra mide bulanması, kusma, dışkı ve idrar çıkarma, terleme, yemek ve içmek için duyulan büyük iştah izler. Bu uygulama doğal olarak bir kerede kalmamalı ve gerektiğince yinelenmelidir. Kekik, sara krizlerine karşı da önerilebilir. Günde 2 bardak içilen bitki çayı yalnızca krizler arasında değil, yıl boyunca, 10 günlük aralarla 2-3 haftalık kürler halinde uygulanmalıdır.

UYARILAR : Kekik Çayı, içerisindeki en etkili madde olan eterli uçucu yağın (Thymol) yitirilmemesi için hiçbir zaman kaynatılmaz! Hamilelerin (Düşükleri kolaylaştırır ve bebeğin rahimden çıkmasını çabuklaştırır.) kullanmaması tavsiye edilir. Önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Fakat kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Bu nedenle guatr hastalarının kekik yağını kullanmaması tavsiye edilmektedir. Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz.

Kullanım Biçimleri:

Çay hazırlamak : Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulup, ince kıyılmış kekik,orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapatılarak 8-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 2-3 bardak yeni demlenmiş olarak, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir.

Kekik Banyosu: 70-100 gr kurutulmuş kekik bir tülbentin içine gevşekçe bağlanarak 2-3 litre soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra (kaynatılmaz), üstü kapalı olarak 15 dakika demlendirilir. Tülbentteki posa iyice sıkıldıktan sonra sıcak banyo suyuna (Küvet) eklenir. Banyo suyu sıcaklığı 37-38 derece arasında olmalıdır ve banyo süresi 15-20 dakikayı aşmamalıdır. Bu süre boyunca küvet içerisinde oturularak yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir bornoza sarılınarak yatakta bir süre dinlenilmelidir.

Kekik Tentürü : Öğlen güneşinde toplanmış ve ince kıyılmış çiçekli dallar, gevşekçe, bir şişenin boğazına kadar doldurulur, üstüne konyak veya 35-40 derecelik etil alkol, bitkilerin üstüne çıkana kadar eklenir.14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak, güneşli ve sıcak bir ortamda bekletilir, sonra tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli şişelerde, serin bir ortamda saklanmalıdır.

Bitki yastığı: Öğlen güneşinde toplanıp kurutulmuş çiçekli dallar, ince kıyılarak keten bezinden yapılmış bir yastığa doldurulur ve ağzı dikilir.yatmadan önce sıcak, kuru hava ile (Örnek : Kaloriferin üzerinde veya saç kurutma makinası kullanılabilir) ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

Kekik Yağı: Aynı tentür işlemi gibidir, konyak yerine, sızma zeytinyağı kullanılır. Bir şişenin içine doldurulan çiçeklerin üstüne sızma zeytin yağı eklenerek, 10 gün güneşte bekletilir ve kullanılacak kadarı süzülür.

Karışım: Öksürüğe karşı, 2 ölçü kekik, 1 ölçü sinirliot, 1 ölçü ezilmiş anason iyice karıştırılır. Bir tatlı kaşığı bitki "Çay Hazırlamak" başlığı altında belirtildiği şekilde demlenir ve balla tatlandırılarak, küçük yudumlarla içilir.
__________________
TÜRKSEN ÖVÜN, DEĞİLSEN DÖVÜN...


Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 15.10.07, 00:23
nuvekolik
Ziyaretçi
 
İletiler: n/a
Standart Cevap: kekiğin faydaları.

Doğal antibiyotik: Kekik
Hastalandığım zamanlar ilaç içmeden ve yatmadan iyileşmek adına sürekli mücadele içinde bulunurum. İstisnalar dışında genelde bu mücadelemde başarılı olurum. Bu olumlu sonuçta en büyük etken, doğal yöntemlerle kendime uyguladığım tedavi olmaktadır. Bu seneki üst solunum yolları ile ilgili hastalıklarla mücadelemde yanımda olan en önemli doğal bitki kekikti.
Doğal antibiyotik olarak da bilinen kekik, kış aylarında artışını sıklaştıran hastalıkların tedavisinde birebir etki gösteriyor. Bir senedir düzenli olarak çayını içtiğim ve salamurasını yemeklerle beraber yediğim kekiğin inanılmaz olumlu sonuçlarıyla karşılaştım. Gerçekliğine inandığım, en az 6 ay kullandığım ve faydasını gördüğüm ürünleri sizlere tanıtmayı en önemli görevlerim arasında kabul ettiğimden, lezzet ve şifa deposu olan kekiği biraz tanımanız adına bu hafta kekikten bahsetmek istedim. Kekik ve doğal ürünler üzerine yaptığı çalışmalardan ötürü de Karakız Kekik'in sahibi Erdem Avcı'yı tebrik ederim.
DOĞAL ÜRÜNLERE DÖNÜŞ
İnsanoğlu yaratıldığı günden bugüne değin yaşam kaynaklarını, özellikle de besin kaynaklarını kullanmak zorundadır. Endüstri çağını yaşamış olan insanoğlu; nüfus artışına paralel olarak gelişen üretimlerin artışı ile süreçlerini hızlandırmıştır. İçinde bulunduğumuz yüzyılda birçoklarımızın tükettiği gıdalar üretim aşamalarını sanayileştirmiş ve seri üretime geçmiştir. Koruyucuların, yapay lezzetlerin, renklendiricilerin bolca tüketildiği seri üretilen gıdalarla birlikte, günümüz insanında beslenme bozukluklarından kaynaklanan birçok tıbbi şikayetler gündeme gelmeye başlamıştır. Özellikle bu şikayetlerin başını gastronomik rahatsızlıkların çekmesinin ardından dünyada son yıllarda doğala ve öze dönüş hareketliliği başlamıştır. Eczanelerde satılan birçok kimyasal ilacın temeli olan bitki ve bitki özlerinin tüketimi artmaya, geçmiş zamanlarda ninelerimizin uyguladığı bitki tedavisi, günümüzde tekrar özüne dönerek uygulanmaya başlamıştır. Yanlız bilinmelidir ki bitkiler, hastalığa yakalanmadan önce önlem olarak kullanılmalı, ciddi hastalıklarda doktorun verdiği tedaviye paralel olarak bitkilerden yararlanılmalıdır.
NASIL TÜKETİLİR?
Öncelikle baharat olarak kullanılır. Yağlı ve ağır yemeklerin tadını zenginleştirir. Kurutulmuş kekik yaprakları, çeşni vermesi için özellikle çorba ve et yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Aparetif olarak salatalarda, peynirle, zeytinyağı ve zeytinlerin içinde veya sade olarak tüketilebilir. Kekik ile balık, et yemeklerine, sandviç ve kanepe içlerine, spagettilere, soslara, farklı lezzetler katılabilir. Çiçeklerinin bileşiminde "timol" adı verilen, yağ eritici bir madde vardır. Özellikle pirzola gibi ızgarası yapılan etlerin kekikle yenmesindeki sebep, hem lezzet hem de yağların eritilmesine yardımcı olmasından ötürüdür.
KEKİK ÇAYI
Taze kaynatılmış klorsuz suyu 1-2 dk. dinlendirilir. Porselen demliğe önce kekik konulur, ardından üzerine gerekli miktarda su ilave edilir. (Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze kekik için 1 litre su kullanılır.) 15 dk demlendikten sonra afiyetle içilir. Kekik çayı, içerisindeki en etkili madde olan eterli, uçucu yağın (Thymol - doğal antibiyotik) yitirilmemesi için hiç bir zaman kaynatılmaz.
KEKİK SALATASI
MALZEMELER: 1 kavanoz Karakız taze dağ kekiği salamurası - 1 adet domates - 2 adet göbek marul yaprağı - 250 ml içme suyu - 1 çay kaşığı toz tarçın - 1 adet limon - 3/2 kahve fincanı sızma zeytinyağı.
HAZIRLANIŞI: Limonu sıkın ve elde ettiğiniz suyu, ölçü suyunuzun içine dökün. Tarçın ilave ederek geniş bir kap içine boşaltın. Göbek marulunuzu yıkadıktan sonra bu suyun içinde beklemeye alın. Bekleyen domatesi ılık su ile yıkayın ve kabuklarını aldıktan sonra rendeleyin. Rendelenmiş domatesi çukur kase içine alıp üzerine zeytinyağı ilave edip karıştırın. Elde ettiğiniz püre karışımını tarçınlı limonlu suda beklettiğiniz göbek marulun içine boşaltın. Son olarak 2 servis çatalı dolusu dağ kekiği salamurasını göbek marulunun içine serpin
NASIL GİDİLİR?
KARAKIZ DOĞAL ÜRÜNLER: Fatih Mah. Gazi Mustafa Kemal Paşa Cd. Büyükçekmece Belediyesi Halk Pazarı No: 20 Büyükçekmece / İSTANBUL Tel: 0212 881 36 52 - 0535 233 56 76.
MUTFAK GÜNDEMİ
Yazılı ve görsel medyada son yıllarda artış gösteren en yoğun haberler genelde yeme-içmeyle ilgili olanlarıdır. Bir çok konuda olduğu gibi maalesef bu konuda da yemek yazarı-gurme ismiyle adlandırılan bir çok kişi hem sektör hem de mutfak kültürü hakkında sınırlı bilgisiyle yazılar yazarak insanları yanlış yönlendirmekte, dolayısıyla mutfağımızı ve bazen de ürünleri yanlış tanıtmaktadırlar. Bu haftadan itibaren Mutfak Gündemi köşesinde Türkiye'de yeme-içme ile ilgili basında yer alan yazıları ele alacak, eleştirilmesi gerekenleri eleştirecek, takdir edilmesi gerekenleri de takdir edecek, bilgilendirilmesi gereken yeni konuların bilgilerini vereceğiz. 21.01.2005 tarihinde Akşam gazetesinin Pencere ekinde Ateş Akansel'in Beyaz Etin Dayanılmaz Hafifliği konulu yazısını okuduğumda, Mutfak Gündemi köşesini hazırlamakla ne kadar doğru karar verdiğimi anladım. Yazısında tavuk göğsünün yumuşatılmasından bahseden Akansel, tavuk göğsünün zaten tavuğun en yumuşak yerinden yapıldığını bilmeli. Ateş bey, tavuğun terbiyesine süt ve yoğurt konulacağını söylüyor, halbuki yoğurt ve sütün ikisi de sütlü ürün olduğundan, sadece bir tanesi tercih edilmeli. Yoğurt terbiyeye yeterlidir.
Tavuğun butunu kalça ismiyle adlandıran Akansel bu konuda da yanılıyor. Yine pişmiş tavuğun yanına hazır paket cips konulmasını söylüyor, bunu da ilk defa duyuyorum. Kullanılacak cipsin de özellikle tırtıklı olması gerekiyormuş, tırtıksız olsa ne farkı olur? Tavuğun en lezzetli yeri deri ve derinin altındaki yeridir. Ateş beye uyarım, verilen tarif neticesinde yemeğin lezzetli olabilme ihtimali yoktur.
KEKİĞİN FAYDALARI

Akne tedavisinde temizleyici ve iyileştirici etkileri görülür.

Gırtlak ve bademcik iltihaplarında iyileştirici özelliği vardır.

Dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak kullanılır.

Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında çay ve gargara biçiminde kullanılmalıdır. Akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar kekiğin başlıca kullanım alanlarıdır. Boğmaca, öksürük, astım, sinir sistemi zafiyeti, romatizma ve birçok hastalıklara karşı çay içiminin yanı sıra kekik banyoları da çok yararlıdır.

Mikrop kırıcı (antiseptik) bir bitkidir. İltihaplı yaraların temizliğinde ve iyileştirilmesinde etkili olur.

Doku ve damar büzücü etkileriyle çocuklarda diyare ve yatak ıslatma durumlarının iyileştirilmesinde yardımcı olur.

Kekik çayı içimi ve kekikle karıştırılmış bal yenmesiyle organizma güçlendirilebilir ve dengeye kavuşturulabilir.

Sabahları kahve veya çay yerine içilen bir bardak kekik çayı, zeka keskinliği, midede rahatlık, sabah öksürüğüne tutulmamak ve genel bir rahatlık hissettirecektir.

Alerjik kaşıntılarda, periyot sancılarında, cilt sağlığı ve bakımında, nezle ve soğuk algınlığında, tansiyon ve kan şekeri problemlerinde, böbrek taşı düşürmelerinde, idrar yolu iltihaplarında, diş eti ve ağız problemlerinde en kısa zamanda kesin sonuç vermektedir.

Sigara toksinlerinin ve ciğerlerde birikmiş katranın parçalanarak atılmasında etkisi yüksektir.
Antibiyotik etkilerinden yararlanmak için sabah, akşam düzenli olarak 5-7 gün içinde tüketilmesi önerilmektedir.
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 05.07.11, 22:31
Acemi
 
Üyelik tarihi: Apr 2011
İletiler: 8
asliuzun doğru yolda ilerliyor.
Standart Cevap: kekiğin faydaları.

Faydaları konusunda ekleyecek pek bir şey yok yazan arkadaş çok güzel anlatmış kekikten maksimum fayda almak için Kekik Yaprağı Suyu İçin bitkilerden en çok fayda sularından sağlanır nedeni içeriğinin en çok korunduğu formattır
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 28.02.13, 00:08
Acemi
 
Üyelik tarihi: Feb 2013
İletiler: 2
canan0606 doğru yolda ilerliyor.
Standart Cevap: kekiğin faydaları.

kekik mine bulantısınada çok iyi geliyor...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
faydaları., kekiğin

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 13:26 .