Nüve Forum


Genel Kültür -S-Ş- hakkinda Sagu- Nişastalı Besin Maddesi ile ilgili bilgiler


Bazı palmiyelerin gövde ve dallarındaki özden sagu denen nişastalı bir besin maddesi çıkarılır. Sagu en çok Doğu Hint Adaları'ndaki bataklıklar ile akarsu ve göllerin kıyılarında yetişen sagu palmiyelerinden (Metroxylon) elde

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 25.12.08, 19:45
Şebnem - ait kullanıcı resmi (Avatar)
Profesör
 
Üyelik tarihi: Sep 2006
İletiler: 6.440
Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!
Standart Sagu- Nişastalı Besin Maddesi

Bazı palmiyelerin gövde ve dallarındaki özden sagu denen nişastalı bir besin maddesi çıkarılır. Sagu en çok Doğu Hint Adaları'ndaki bataklıklar ile akarsu ve göllerin kıyılarında yetişen sagu palmiyelerinden (Metroxylon) elde edilir. Ortalama 10 metreye kadar boylanabilen bu bitkilerin gövdelerinin iç kesimlerinde beyaz bir öz bulunur.
Sagu palmiyeleri yaşamları boyunca yalnız bir kez çiçek açar. Çiçeklendikten sonra meyve ve tohum oluşturabilmek için gövdelerindeki özü kullanır. Bu yüzden de sagu çıkarılmak istenen palmiyelerin çiçeklenmeden önce kesilmesi gerekir. Kesilen gövdeler küçük parçalara ayrıldıktan sonra kabukları soyulur, tahta teknelerin içinde dövülüp ezilerek lapa haline getirilir ve suyla birlikte eleklerden geçirilerek sagu özütlenir. Bu yöntemle tek bir palmiyeden 200 kilogramı aşkın sagu elde edilir.
Bir başka yöntemde ise öz öğütülüp toz rialine getirildikten sonra suyla yıkanır, eleklerden geçirilir ve kurutulur. Bazen de sagu suyla karıştırılıp hamur haline getirilerek kalburlardan geçirilir; elde edilen taneler sıcak metal levhalar üzerinde kurutulur. İnci sagusu denen bu yarısaydam ürün pişerken şişer. Doğu Hint Adaları'nda çok değerli bir besin kaynağı olan sagudan en çok çörek ve çorba yapılır. Ayrıca, dünyanın başka yerlerinde kıvam verici olarak çorba, kek ve pudinglere katılır. Sagunun bileşiminde yüzde 88 oranında nişasta, küçük bir miktar da protein ve yağ bulunur.

Kaynak:1 Cilt 15
__________________
NEVART AKADEMİ
www.nevart.net
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Disleksi Eğitimi
Okuma Güçlüğü
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
besin, maddesi, nişastalı, sagu-

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 14:56 .