Nüve Forum


Genel Kültür -S-Ş- hakkinda Süt Çeşitleri ve Ürünleri ile ilgili bilgiler


Yağın yüzeyde toplanmayıp çok küçük damlacıklar halinde süte eşit olarak dağılmasını sağlamak amacıyla, piyasadaki sütlerin büyük bölümü homojenleştirme işleminden geçirilir. Bu işlemin temeli sütün basınç altında çok ince deliklerden püskürtülmesine

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 10.01.09, 22:44
Şebnem - ait kullanıcı resmi (Avatar)
Profesör
 
Üyelik tarihi: Sep 2006
İletiler: 6.612
Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!
Standart Süt Çeşitleri ve Ürünleri

Yağın yüzeyde toplanmayıp çok küçük damlacıklar halinde süte eşit olarak dağılmasını sağlamak amacıyla, piyasadaki sütlerin büyük bölümü homojenleştirme işleminden geçirilir. Bu işlemin temeli sütün basınç altında çok ince deliklerden püskürtülmesine dayanır. Homojenleştirilmiş sütün hem tadı daha güzel, hem de sindirimi kolaydır. Büyük kentlerde satilankremalar da genellikle homojen-leştirilmiştir.
Sütü çok uzun süre taze olarak saklamak pek olanaklı olmadığından, bazı koruma yöntemleri geliştirilmiştir. Sütün suyunun aynla-rak toz haline getirildiği yöntem bunların en yaygınlarından biridir. Bu yöntemde süt bir süre kaynatılıp suyu buharlaştınldıktan sonra elde edilen koyu kıvamlı sıvı sıcak havalı bir bölmeye püskürtülür. Sıcak havayla karşılaşan süt zenecikleri hızla nemini yitirip kuruyarak toz haline geçer. Çok uzak yerlere bile kolaylıkla taşınabilen ve uzun süre bozulmadan kalabilen süttozu, istendiğinde suyla karıştırılarak sıvı süte dönüştürülür.
Süt hacminin yansına kadar buharlaştırılarak, yani konsantre edilerek de korunur. Basınç altında ısıtılarak yapılan bu işlemle elde edilen konsantre süt teneke kutulara konup ağzı kapatıldıktan sonra sterilize edilir. Eşit miktarda su eklenmiş konsantre sütün besin değeri pastörize sütün besin değerine hemen hemen eşittir. Konsantre sütler buzdolabına konulmaksızın saklarıabilir, ama kutuları açıldığında, kolayca bozulduğu için soğukta bekletilmesi gerekir. Konsantre sütler bazen de
şeker katılarak tatlarıdırılır. Bu tip sütler sterilize edilmediğinden korunması içindeki şekere bağlıdır.
Sütten, başlıcalantereyağı, yoğurt, ve peynir olan önemli besin maddeleri de elde edilir. Bunlara ilişkin aynntılı bilgiyi kendi maddelerinde bulabilirsiniz.
Süt çok eskiden beri, yağı alındıktan sonra çeşitli gıda ürünlerinin ve hayvan yemlerinin yapımında kullanılır. Son yıllarda ise sütün kazeininden gıda sanayisi dışındaki bazı alanlarda da yararlanılmaya başlarımıştır. Sütün asitlerle işlenmesi sonucunda çöktürülen kazein süzülüp aynlır, kurutulur ve toz haline getirilir. En çok ilaç ve güzellik ürünlerinin bileşimine giren bu madde ayrıca kâğıt ve ipliklerin kaplanmasında, sugeçirmez kumaş ve kağıtların hazırlarımasında, tutkal, boya ve camcı macunu yapımında kullanılır. Kazein bazı kimyasal maddelerle işlenerek plastik elde edilir. Bu plastikler düğme, oyuncak, tarak, bıçak sapı yapımında kullanılır. Kalıplanmış kazein iyi boya tutar ve kolay yanmaz.


Kaynak:1 Cilt 15
__________________

Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Diksiyon Kursu
Nefes Teknikleri Kursu
Kişisel Gelişim Kursları
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
çeşitleri, süt, ürünleri

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 21:40 .