Nüve Forum


Genel Kültür -S-Ş- hakkinda Şalgam Bitkisi ile ilgili bilgiler


Etli kökleri için yetiştirilen bir Tarım bitkisidir. Dünyaya nereden yayıldığı kesin olarak belirlenemeyen bu bitkinin {Brassica rapa) Eski Yunanlılar ve Romalılar' dan beri kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde pek çok ülkede yetiştirilen

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 10.01.09, 23:44
Şebnem - ait kullanıcı resmi (Avatar)
Profesör
 
Üyelik tarihi: Sep 2006
İletiler: 6.442
Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!Şebnem öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!
Standart Şalgam Bitkisi

Etli kökleri için yetiştirilen bir Tarım bitkisidir. Dünyaya nereden yayıldığı kesin olarak belirlenemeyen bu bitkinin {Brassica rapa) Eski Yunanlılar ve Romalılar' dan beri kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde pek çok ülkede yetiştirilen şalgamdan hayvan yemi ve sebze olarak yararlanılır; tohumlarından ise yağ çıkarılır.
Şalgam yaşam çevrimini genellikle iki yılda tamamlayan (ikiyıllık) bir bitki olduğundan ilk yıl kök ve yaprak, ertesi yıl ise çiçek ve tohum verir. Bitki birinci yıl bir yandan yaprak oluştururken bir yandan da köklerinin üst bölümüne besin depolar. Bunun sonucunda bu bölüm etlenip şişkinleşerek top ya da topaç biçimini alır. San, beyaz ya da kırmızı tonları arasında değişen köklerin çapı 5 santimetreden başlayarak 20 santimetreye ulaşabilir. İrileştikçe odunlaşıp liflendiği için yemeklik olarak genellikle 5-10 cm çapındakiler yeğlenir.
Kökleri için yetiştirilen şalgamlar ilk yıl, tohumluk şalgamlar ise ertesi yıl hasat edilir. Tohumluk şalgamların birinci yılda tohumlarıan, ama öbürü gibi iri bir kök oluşturmayan çeşitleri de geliştirilmiştir. Şalgam serin iklim bitkisidir. Derin, geçirgen, organik maddece zengin toprakları sever.
Bir sebze olarak şalgamın en çok çorbası, lapası ve turşusu yapılır, ayrıca suyundan içecek Hazırlanır. Şalgam suyu ülkemizin özellikle güney kentlerinde çok sevilen ve yaygın olarak tüketilen bir içecektir.


Kaynak:1 Cilt 15
__________________

Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Diksiyon Kursu
Nefes Teknikleri Kursu
Kişisel Gelişim Kursları
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
bitkisi, şalgam

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 12:00 .