Nüve Forum

Nüve Forum > akademik > Dişhekimliği Fakültesi > Türkiye'de Tüketilen Bazı Kolalı İçeceklerin Eroziv Etkileri-The Erosive Effects of Some Carbonated Beverages Consumed in Turkey

Dişhekimliği Fakültesi hakkinda Türkiye'de Tüketilen Bazı Kolalı İçeceklerin Eroziv Etkileri-The Erosive Effects of Some Carbonated Beverages Consumed in Turkey ile ilgili bilgiler


[coverattach=1]Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de tüketilen 15 kolalı içeceğin başlangıç pH'larını, tamponlama kapasitelerini ve su ile yapılan dilusyonlarının pH'larını ölçmektir. Çalışmadaki pH ölçümleri Orion 720 A ionanalizer ve pH elektrodu ile

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 12.05.09, 19:26
Administrator
 
Üyelik tarihi: Aug 2006
İletiler: 21.463
Blog Başlıkları: 13
CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!
Standart Türkiye'de Tüketilen Bazı Kolalı İçeceklerin Eroziv Etkileri-The Erosive Effects of Some Carbonated Beverages Consumed in Turkey

[coverattach=1]Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de tüketilen 15 kolalı içeceğin başlangıç pH'larını, tamponlama kapasitelerini ve su ile yapılan dilusyonlarının pH'larını ölçmektir. Çalışmadaki pH ölçümleri Orion 720 A ionanalizer ve pH elektrodu ile yapılmıştır. PH=5.5, 7 ve 10 değerlerine ulaşana kadar lM'luk NaOH eklenerek içeceklerin tamponlama kapasiteleri belirlenmiştir. Her içeceğin 1/2-1/50 arasında değişen dilusyonlarının pH ölçümleri yapılmıştır. Tüm içeceklerin pH değerleri 2.585-3.114 arasında bulunmuştur. İçeceklerin tamponlama kapasiteleri pH=5.5'te birbirine benzer olup, pH=7 ve 10 değerlerinde birbirlerinden oldukça farklı bulunmuştur. 1/2 oranındaki dilusyonda Adese en düşük, Cola Turka Light en yüksek pH değeri göstermiştir. 1/20 ve 1/50 dilusyonlarda Pepsi en düşük, Le Cola Light en yüksek pH değerleri vermiştir. İçeceklerin gerek başlangıç gerekse tüm dilusyonlardaki pH değerleri kritik pH olan 5.5'in altında bulunmuş olup, erozyon oluşturma potansiyellerinin fazla olduğu sonucuna varılmıştır. Özellikle tamponlama kapasitesi yüksek olanlar, ağızda daha uzun süreli pH düşmelerine neden olabileceğinden eroziv potansiyelleri daha fazladır.

The aim of this study was to measure the initial pH, buffering capacity and pH of dilutions of 15 carbonated beverages consumed in Turkey. The pH measurements in the study were carried out using Orion 720 A ionanalizer and a pH electrode. The buffering capacity of each beverage was determined by titrating 1M NaOH until the pH reached 5.5, 7 and 10. The pH of dilutions of each beverage ranging from 1/2-1/50 was measured. The pH of all beverages was found to be within the range of 2.585-3.114. Although the buffering capacities of beverages were similar at pH=5.5, notable differences were obtained at pH= 7 and 10. At 1/2 dilution ratio Adese had the lowest whereas Cola Turka Light had the highest pH value. At 1/20 and 1/50 dilution ratios, Pepsi demonstrated the lowest and Le Cola Light demonstrated the highest pH values. Since the initial and dilution pH values of all beverages were found to be under the critical pH value of 5.5, the erosive potentials of them were concluded to be high. The erosive potentials of the ones with high buffering capacities are thought to be more since they may induce a prolonged drop in the oral pH.

Kaynak
*Dr. Melek D. TURGUT, **Doç. Dr. Meryem TEKÇİÇEK, ***Dr. Nihal ÇETİN, ****Dr. Aslı PINAR, **Prof. Dr. Seval ÖLMEZ, *****Prof. Dr. Reha ALPAR
* Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi
** Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
*** Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi **** Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi
***** Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Eklenmiş Resim
Dosya tipi: jpg Carbonated beverage.jpg (41,8 KB (Kilobyte), 4x kez indirilmiştir)
__________________
NEVART AKADEMİ
www.nevart.net
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Disleksi Eğitimi
Okuma Güçlüğü
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 12.05.09, 19:27
Administrator
 
Üyelik tarihi: Aug 2006
İletiler: 21.463
Blog Başlıkları: 13
CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!
Standart Türkiye'de Tüketilen Bazı Kolalı İçeceklerin Eroziv Etkileri-The Erosive Effects of Some Carbonated Beverages Consumed in Turkey

GİRİŞ
Dişlerde oluşan erozyon, diş sert dokularının bakteri, mekanik ve travmatik nedenlere bağlı ol¬maksızın kronik ve ağrısız bir şekilde çözünüp diş yüzeyinden uzaklaşmasıdır 12. Erozyonun görül¬me sıklığının süt dişlerinde % 8-52, daimi dişler¬de ise % 2-57 oranında olduğu bildirilmiştir 13,4.
Erozyonda başlangıç lezyonları sadece dişler kurutulduğu zaman fark edilebilen yüzeydeki cila¬lı üst tabakanın kaybı şeklinde oluşur. Zamanla etken ortadan kalkmazsa dentine kadar ilerleye-bilen lezyonlar klinik olarak içbükey ve sert bir bi¬çimde görülür 15,6. Erozyon lezyonları daha da ile¬ri seviyelerde dişlerde hassasiyet, koyu renklen¬me ve kesici kenarlarda aşınarak incelmelere se¬bep olur 7. Erozyon çocuklarda olgunlaşmasını tamamlamamış dişlerde pulpanın geniş olması sebebiyle pulpa inflamasyonu ve ekspozlara ne¬den olabilir 18. Lezyonların lokalizasyonları eroz¬yonu oluşturan nedenlere bağlı olarak değişmek¬tedir. Erozyona neden olan dış kaynaklı faktörler üst dişlerin ön yüzeyinde, iç kaynaklı faktörler ise üst ön dişlerin arka yüzeyinde erozyon lezyonla-rına neden olmaktadır 910. Erozyonun iç kaynaklı nedenlerini kusma, gastroözefageal reflu ve ru-minasyon yani geviş getirme sonucunda dişlerle temasa gelen gastrik asit ve/veya asitli içerikler oluşturmaktadır 1n. Dış kaynaklı nedenleri ise mesleki faktörler, diyet, ilaçlar ve ağız bakım ürünleridir 11112-14. Erozyonun oluşmasında en önemli faktör diyettir. Asitli yiyecek ve içecekle¬rin erozyon lezyonlarının meydana gelmesinde rolü büyüktür 12,1516.
Kolalı içecekler tüm dünyada her yaşta fazla oranlarda tüketilen içeceklerdir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de tüketilen 15 farklı kolalı içece¬ğin a. pH değerlerinin ölçülmesi b. tamponlama kapasitelerinin belirlenmesi c. su ile 1/2-1/50 arasında değişen oranlarda sulandırılmalarının içeceklerin orijinal pH değerlerini ne kadar de¬ğiştirdiğinin tespit edilmesidir.

__________________
NEVART AKADEMİ
www.nevart.net
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Disleksi Eğitimi
Okuma Güçlüğü
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 12.05.09, 19:29
Administrator
 
Üyelik tarihi: Aug 2006
İletiler: 21.463
Blog Başlıkları: 13
CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!
Standart Türkiye'de Tüketilen Bazı Kolalı İçeceklerin Eroziv Etkileri-The Erosive Effects of Some Carbonated Beverages Consumed in Turkey

GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışmada pH değerleri elektronik bir pH-metreye (Orion 720A, Boston, USA) bağlı kom¬bine pH elektrodu ile ölçülmüştür. Ölçümlerin yapılmasından önce pH-metre pH=4 standart tamponu ile kalibre edilmiştir. Çalışmanın tüm aşamalarında ölçülen pH değerleri ortalama de¬ğer elde edebilmek için her seferinde taze açılan bir içecek kullanılarak 5 kere yapılmıştır. Çalış¬manın 1. aşamasında 15 adet içeceğin pH de¬ğerleri yeni açılan her içecekten 20 ml plastik test tüplerine konularak ölçülmüştür. Çalışmanın 2. aşamasında içeceklerin tamponlama kapasite¬leri ölçülürken her içecekten 50 mililitre (ml) cam bir behere konulduktan sonra beher manye¬tik karıştırıcıya (Fisher Thermix, 218 Model, USA) yerleştirilmiş ve karıştırma yapması için be¬here mıknatıslı bir kapsül konulmuştur. Karıştır¬ma işlemi başlatıldıktan sonra 0.5 ml'lik miktar¬lar halinde 1M NaOH içeceklere ilave edilmiştir. pH değerleri 5.5, 7 ve 10 olana kadar devam edilen bu işlemde, bu üç pH değeri elde edildiğin¬de ilave edilen NaOH miktarı mililitre cinsinden belirlenerek içeceklerin tamponlama kapasiteleri tespit edilmiştir. Çalışmanın 3. aşamasında içe¬cekler 1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6, 1/7,1/8,1/9, 1/10, 1/20, 1/50 oranlarında kolalı içecek ihti¬va edecek şekilde su ile sulandırılıp dilusyonları hazırlanmıştır. Dilusyonların hazırlanması ve öl¬çülmesi arasında geçen zamandan pH değerleri¬nin etkilenmemesi için bir araştırmacı dilusyonla¬rı hazırlarken, diğer araştırmacı pH ölçümlerini gerçekleştirmiştir. Dilusyonların konulduğu plas¬tik test tüplerinin kapağı ölçüm başlayana kadar sıkıca kapatılmıştır.

__________________
NEVART AKADEMİ
www.nevart.net
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Disleksi Eğitimi
Okuma Güçlüğü
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 12.05.09, 19:31
Administrator
 
Üyelik tarihi: Aug 2006
İletiler: 21.463
Blog Başlıkları: 13
CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!
Standart Türkiye'de Tüketilen Bazı Kolalı İçeceklerin Eroziv Etkileri-The Erosive Effects of Some Carbonated Beverages Consumed in Turkey

BULGULAR
Çalışmada kullanılan kolalı içeceklere ait baş¬langıç pH değerleri Tablo I'de gösterilmiştir. Tüm kolalı içeceklerin pH değerlerinin birbirine çok yakın olduğu ve pH= 2.585 - 3.114 arasın¬da değiştiği saptanmıştır. İçecekler arasında en düşük pH değeri (2.585 ± 0.027) Pepsi isimli içeceğe, en yüksek pH değeri ise (3.114 ± 0.009) Coca Cola Light isimli içeceğe ait olarak bulunmuştur. Tüm içeceklerin en düşükten en yükseğe pH değerleri şu şekilde sıralanmaktadır:
Pepsi < Le Cola < Caner's < Adese < Co¬la Turka < Migros < Kristal < Tip < Migros Light < Pepsi Light < Coca Cola < Le Cola Light < Pepsi Twist < Cola Turka Light < Coca Cola Light. Normal ve diyet formu olan içeceklerin pH değerleri karşılaştırıldığında, tüm içeceklerde diyet formda olanların normal formda olanlara göre daha yüksek pH değerlerine sahip olduğu saptanmıştır.
İçeceklerin tamponlama kapasitesi değerleri Tablo Il'de sunulmuştur. Şekil 1'de görüldüğü gi¬bi tüm içeceklerin pH= 5.5 de tamponlama ka¬pasitesi değerleri birbirine yakınken, pH= 7 ve 10 da içecekler arasında birbirlerinden son dere¬ce farklı değerler ortaya çıkmıştır. pH= 5.5 de en düşük tamponlama kapasitesi (0.650 ± 0.070) Coca Cola, en yüksek tamponlama kapa¬sitesi (1.090 ± 0.134) Pepsi Twist adlı içeceklere ait olarak bulunmuştur. pH= 7 de en düşük tamponlama kapasitesi (1.670 ± 0.513) Migros, en yüksek tamponlama kapasitesi (2.720 ± 0.246) Kristal adlı içeceklere ait olarak bulun¬muştur. pH= 10 da en düşük tamponlama kapa¬sitesi (3.050 ± 0.995) Migros, en yüksek tam¬ponlama kapasitesi (4.950 ± 0.705) Pepsi adlı içeceklere ait olarak bulunmuştur.
Kolalı içeceklerin su ile 1/2-1/50 arasında deği¬şen dilusyonlarının ölçülen pH değerleri Şekil 2 'de sunulmuştur. 1/2 dilusyonda Adese isimli içecek en düşük (2.769 ± 0.132), Cola Turka Light isimli içecek en yüksek (3.237 ± 0.066) pH değerine sahip olarak bulunmuştur. Su ile ya¬pılan dilusyonlarda ilave edilen su miktarının art¬ması ile pH değerlerinde artış meydana gelmiştir. Bu artış 1/2 - 1/10 arasındaki dilusyonlarda Şe¬kil 2' de görüldüğü gibi son derece az olurken di-lusyon oranının 1/20 ve 1/50 seviyelerine yük¬selmesi ile daha fark edilebilir düzeye yükselmiş¬tir. 1/20 ve 1/50 dilusyon oranlarında en düşük pH değerleri (3.780 ± 0.434, 4.362 ± 0.575)
Pepsi isimli içeceğe, en yüksek pH değerleri Le Cola Light isimli içeceğe (4.691 ± 0.745, 5.437 ± 0.681) ait olarak bulunmuştur.

Eklenmiş Resim
Dosya tipi: jpg t-1.jpg (24,7 KB (Kilobyte), 4x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg t-2.jpg (45,8 KB (Kilobyte), 3x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg ş-1.jpg (15,5 KB (Kilobyte), 5x kez indirilmiştir)
Dosya tipi: jpg ş-2.jpg (46,3 KB (Kilobyte), 5x kez indirilmiştir)
__________________
NEVART AKADEMİ
www.nevart.net
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Disleksi Eğitimi
Okuma Güçlüğü
Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 12.05.09, 19:33
Administrator
 
Üyelik tarihi: Aug 2006
İletiler: 21.463
Blog Başlıkları: 13
CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!CiwCiw öyle bir şöhrete sahip ki kendinden önce namı yürüyor!
Standart Türkiye'de Tüketilen Bazı Kolalı İçeceklerin Eroziv Etkileri-The Erosive Effects of Some Carbonated Beverages Consumed in Turkey

TARTIŞMA
Erozyon dişlerde çürükten sonra en fazla do¬ku kaybına neden olan bir durumdur ve günü¬müzde ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde tehdit eden önemli bir faktör olarak değerlendirilmekte¬dir 1417.
Mine dokusunun çözündüğü kritik pH değeri 5.5 tir ve özellikle pH değerleri 4 ün altında olan asitli gıdaların erozyona neden olduğu bildirilmiş¬tir 18. Çalışmamızda test edilen kolalı içeceklerin pH değerlerinin 2.585-3.114 arasında değiştiği bulunmuştur. Bu değerler göz önüne alınacak olursa, çalışmada kullanılan tüm kolalı içecekle¬rin erozyon oluşturma potansiyellerinin olduğu ortaya çıkmaktadır. Ancak, asitli içeceklerin tek başına pH değerlerinin, erozyon oluşturma po¬tansiyellerini değerlendirmede yeterli olmadığı savunulmaktadır. pH değerinin ölçülmesi yönte¬mi, hidrojen iyonu konsantrasyonunun belirlen¬mesine dayalı bir yöntem olduğu için, asitli içe¬ceklerin içindeki ayrışmamış (undissociated) asi¬din varlığını belirleyemez. Bu yüzden erozyon ça¬lışmalarında pH değerlerinin yanısıra tamponla¬ma kapasitesinin ölçülmesi içeceklerin içindeki total asit miktarını belirlemede önemlidir. Bu yöntemin içeceklerin erozyon potansiyellerini değerlendirmede daha güvenilir sonuçlar verdiği savunulmaktadır 1920. Seçilen bir pH değerine ulaşmak için gerekli olan bazik solusyon miktarı¬nı ölçmeye dayanan bir test olan tamponlama kapasitesinin belirlenmesi yönteminde, 5.5-10 arasında değişen pH değerleri kullanılmaktadır 21. Çalışmamızda da en fazla kullanılan değerler olan 5.5, 7 ve 10 esas alınmıştır. Yüksek tam¬ponlama kapasitesine sahip olan içecekler ağız¬da daha uzun süreli pH düşmelerine sebep olur¬lar 22. Bu durumda ağız ortamında nötral pH' ya ulaşana kadar mine dokusunda çözünme meyda¬na gelir 23. Yüksek tamponlama kapasitesi olan içeceklerin bu sebepten dolayı erozyon oluştur¬ma potansiyeli fazladır 22.
Çalışmada kullanılan kolalı içeceklerin başlan¬gıç pH değerleri göz önüne alındığında şeker içe¬ren normal ve tatlandırıcı içeren diyet formu olan içeceklerde her zaman diyet formunun daha yük¬sek pH değerlerine sahip olduğu bulunmuştur. Aynı mantıkla düşünülecek olursa, diyet formun¬daki içeceklerin normal formda olanlara göre tamponlama kapasitelerinin daha düşük olması beklenebilir. Ancak, tamponlama kapasitesi açı¬sından bu durum geçerli değildir. Çalışmada sa¬dece Pepsi Light ve Cola Turka Light isimli içe¬cekler şeker içeren normal formlarına göre daha düşük tamponlama kapasitesi göstermişlerdir. Bu durum yapılan başka bir in vitro çalışmada da desteklenmiştir. Edwards ve ark 20 şeker içeren içeceklerin daha düşük pH değerleri olmasına rağmen tamponlama kapasitesi açısından aynı durumun her içecekte söz konusu olmayabilece¬ğini bildirmişlerdir. Çalışmamızda her üç pH de¬ğerinde en düşük ve en yüksek tamponlama ka¬pasitesi olan içeceklerin normal formda olan içe¬cekler olduğu bulunmuştur. Tüm bu sonuçlar pH ve tamponlama kapasitesi ölçümlerinin içecekle¬rin erozyon oluşturma potansiyelleri hakkında farklı sonuçlar verebileceğinin bir kanıtıdır.
Yüksek tamponlama kapasitesine sahip olan içecekler yüksek oranda erozyon oluşturma po¬tansiyeline sahip olsalar da asitli içeceklerin tükü¬rük akışını uyardıkları da bilinmektedir. Bu du¬rumda önemli bir faktör içeceğin ağızdan temiz¬lenme süresini uzatan bir özellik olan yoğunluk¬tur. İçeceğin yoğunluğu arttıkça erozyon oluştur¬ma potansiyeli de artmaktadır 24. Meyve sularının yoğunluklarının fazla olmasının yanısıra içerdikle¬ri asitler yüzünden kolalı içeceklerden daha fazla erozyon potansiyeline sahip oldukları bildirilmiş¬tir 20. pH değerleri aynı olsa bile asitlerin tipi ve konsantrasyonları erozyon oluşturma potansiyel¬lerini değiştirmektedir 25. Meyve suları içerdikleri sitrik ve askorbik asitten dolayı yüksek tamponla¬ma kapasitesine sahiptirler. Edwards ve ark 20 yaptıkları in vitro çalışmada meyve sularını tam¬ponlama kapasitesinin yüksekliği açısından sıra¬sıyla meyve esaslı sodalar, kolalı içecekler ve nor¬mal sodaların izlediğini saptamışlardır.
Kolalı içecekler meyve sularına göre içerdikle¬ri fosforik asit yüzünden daha az zararlı olarak görülseler de kolalı içeceklere ilave edilen kar¬bondioksit içecek içinde karbonik aside dönüş¬mekte ve pH' yı düşürmektedir 26.
İçecekler içerisindeki asitlerin erozyon oluş¬turma potansiyellerini değerlendirirken pH, tam¬ponlama kapasitesinin yanısıra asitlerin pKa' sı, şelasyon potansiyelleri de düşünülmelidir. Fosfo¬
rik asit meyve asitlerine göre zayıf bir asit de ol¬sa pKa' sının 2.5 düşük olması yüzünden kuvvetli bir asit gibi değerlendirilmesi gerektiği bidirilmiş-tir 26. Nitekim çalışmamızın son bölümünde yapı¬lan dilusyonların pH değerlerinin ölçümünde bu durum desteklenmektedir. Çalışmamızda kullanı¬lan içeceklerin 1/2 dilusyondaki pH değerleri 2.769-3.237 arasında değişmektedir. Bu durum yarı yarıya sulandırılan bir kolalı içeceğin pH de¬ğerinin az kadar az oranda arttığını göstermekte¬dir. Renk açısından son derece açık sarı hale ge¬len ve tad bakımından kolalı içecek hissini uyan¬dırmayan ve bu sebeplerden dolayı çocukların kolalı içecek olarak görmeyeceklerini düşündü¬ğümüz 1/50 gibi çok yüksek orandaki dilusyon-da en yüksek pH değerinin 5.437 olması kolalı içeceklerin içerdiği fosforik asidin esasında kuv¬vetli bir asit olduğunu destekler niteliktedir.
Literatürde sulandırılması üretici tarafından tavsiye edilen konsantre meyve sularının ve ener¬ji veren spor içeceklerinin dilusyonları değerlen¬dirilmiştir 21,27. Ancak Türk Toplumunda kolalı içeceklerin fazla tüketilmesi ve ebeveynlerde ko¬layı sulandırarak verme alışkanlığının olması ça¬lışmamızda dilusyonların pH' larının ölçüldüğü bölümün yapılmasına neden olmuştur.
Erozyonun meydana gelmesinde en önemli faktör asitli gıdalardır. Özellikle asitli içeceklerin günümüzde artan tüketim oranları erozyon yüz¬desini de artırmaktadır. Ancak, asitli içeceklerin tüketim miktarı ve sıklığının yanısıra bireyin bes¬lenme alışkanlıklarının da erozyon oluşumunda önemli olduğu unutulmamalıdır. İçeceklerin, tü¬kürük akış hızının azaldığı egzersiz sonrasında ve¬ya gece yatmadan önce içilmesi; tükürük akış hı¬zının arttığı öğünlerde değil de öğün aralarında tüketilmesi, ağızda bekletilmeleri, pipet yerine ağıza daha çok temas ettirerek içilmeleri ve tüke¬tilmelerinden hemen sonra diş fırçalanması eroz¬yon oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir 59 12 15 28. Ayrıca, erozyon oluşumunu engellemek amacıy¬la içeceklere ilave edilen kalsiyum, fosfat ve flo-rür oranları da erozyon oluşumunu etkilemekte¬dir 11,12.
SONUÇLAR
1. Çalışmada test edilen kolalı içeceklerin pH ları ağız diş sağlığı açısından kritik pH olan 5.5 in altında bulunmuştur. Normal ve diyet formu olan kolalı içeceklerden diyet formunda olanlar normal formda olanlara göre daha yüksek pH değerleri vermiştir.
2. İçeceklerin pH= 5.5 te tamponlama kapa¬sitesi değerleri birbirine yakınken pH= 7 ve 10 da içecekler arasında oldukça farklı sonuçlar çık¬mıştır.
3. Kolalı içecekler su ilave edilerek yapılan di-lusyonların pH değerlerini çok değiştirmediği, 1/50 oranında yapılan dilusyonlarda bile sapta¬nan en yüksek pH değerinin pH= 5.5 in altında olduğu bulunmuştur.
4. Tüm bu sonuçların ışığı altında kolalı içe¬ceklerin erozyon oluşturma potansiyellerinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Makale Yazarları
*Dr. Melek D. TURGUT, **Doç. Dr. Meryem TEKÇİÇEK, ***Dr. Nihal ÇETİN, ****Dr. Aslı PINAR, **Prof. Dr. Seval ÖLMEZ, *****Prof. Dr. Reha ALPAR
* Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi
** Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
*** Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi **** Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi
***** Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Eklenmiş Dosya
Dosya tipi: pdf 2004sayi3makale2.pdf (268,1 KB (Kilobyte), 4x kez indirilmiştir)
__________________
NEVART AKADEMİ
www.nevart.net
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Disleksi Eğitimi
Okuma Güçlüğü
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
beverages, carbonated, consumed, effects, erosive, eroziv, etkileri-the, kolalı, turkey, tüketilen, türkiye'de, ıçeceklerin

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 03:38 .