Nüve Forum

Nüve Forum > akademik > Fen Edebiyat Fakültesi > Coğrafya Bölümü > Türkiye'de Soya Fasulyesi Ve Önemi-Importance Of Soybean In Turkey

Coğrafya Bölümü hakkinda Türkiye'de Soya Fasulyesi Ve Önemi-Importance Of Soybean In Turkey ile ilgili bilgiler


[coverattach=1] Günümüzde beslenme için önemi yanında artık pek çok sanayi kolunun hammaddesi olarak da kullanılan bitkisel yağların ve yağlı tohumların tüketimi giderek artmaktadır. Türkiye, coğrafi konumu ve sahip olduğu coğrafi

Like Tree2Likes
  • 1 Post By Efe Özcan
  • 1 Post By Efe Özcan

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 22.08.09, 00:29
Profesör
 
Üyelik tarihi: Oct 2008
Nereden: Amerikadan
İletiler: 7.777
Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.
Standart Türkiye'de Soya Fasulyesi Ve Önemi-Importance Of Soybean In Turkey

[coverattach=1] Günümüzde beslenme için önemi yanında artık pek çok sanayi kolunun hammaddesi olarak da kullanılan bitkisel yağların ve yağlı tohumların tüketimi giderek artmaktadır. Türkiye, coğrafi konumu ve sahip olduğu coğrafi özellikler itibariyle, dünya tüketiminde de büyük bir yere sahip olan yağlı tohumlu bitkilerin yetişebilmesi için uygun koşullara sahiptir. Ancak, yağlı tohumlu bitkilerden; ayçiçeği, susam, keten, kenevir, çiğit, haşhaş, yer fıstığı, soya fasulyesi, aspir ve kolza yetiştirilen ülkemizde bu bitkilerin hepsinden gereğince yararlanamamaktadır. Son yıllarda, dünya piyasalarında çok çeşitli kullanım alanlarına sahip olan soya fasulyesi de bu kültür bitkilerinden biridir.Bu ürünün Türkiye'deki üretiminin arttırılması için her şeyden önce mevcut soya ekim alanlarının, üretiminin ve veriminin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, DÎE( Devlet İstatistik Enstitüsü), Tarımsal Yapı ve Üretim istatistikleri ile FAO (Food and Agriculture Organisation of the Unıted Natıons) 'dan alınan veriler, Coğrafi Bilgi Sistemlerinde değerlendirilmiş ve Türkiye'de il bazında soya ekim alanları, üretimi ve verimi belirlenmiş, mevcut durum göz önünde bulundurularak bu ürünün Türkiye'deki ekim alanlarının ve üretiminin arttırılması için öneriler getirilmiştir.

Nowadays the consumption of vegetable oil and oily seeds which is now used as a basic subtance of many industry is increasing gradually. Turkey, as its geographical situation, has essential conditions to grow up oily seed plants which has also big place in the world consumption. As oily seed plants; sunflower, sesame, linen, hemp, cottonseed, poppy, peanut, soybean, safflower and rape brought up in, our country arent benefited from all of them as its necessary. In recent years soybean is one of them which has many usage fields in world market. For this neason being put forward and improved of the production and consumption of the available plantingfields of soybean demand great importance.

Makale Yazarları
Dr. Rüya Bayar* Dr. Mutlu Yılmaz*
Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Coğrafya Bölümü
Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Coğrafya Bölümü
Eklenmiş Resim
Dosya tipi: jpg soybeans3.jpg (65,9 KB (Kilobyte), 72x kez indirilmiştir)
__________________
Nevart Akademi
www.nevart.net
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Diksiyon Kursu
Nefes Teknikleri Kursu
Kişisel Gelişim Kursları
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 22.08.09, 00:30
Profesör
 
Üyelik tarihi: Oct 2008
Nereden: Amerikadan
İletiler: 7.777
Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.Efe Özcan için ne kadar gurur duyulsa azdır.
Standart Türkiye'de Soya Fasulyesi Ve Önemi-Importance Of Soybean In Turkey

I. GİRİŞ
İnsan sağlığı dikkate alınarak, daha çok bitkisel beslenmenin ön planda tutulduğu, yeni beslenme alışkanlıkları içerisinde, ana vatanı Uzak Doğu olan pek çok ürüne yer verilmeye başlanmıştır ki, protein bakımından oldukça zengin bir yağ bitkisi olan soya da bunlardan biridir. Çiçeklenme ve olgunluk evresinin uzun sürmesi nedeniyle, gerçek anlamda ekvatora yakın bölgelerde ( her iki yarım kürede de 25° enlemleri arasında) yetişme olanağı bulan soya fasulyesinin (Hartwig ve Kihl, 1979,s.145-151) özellikle son yıllarda sağlık için vazgeçilmez bir bitki olduğunun ortaya konulmasıyla, başta ABD olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde de tüketimi ve üretimi yaygınlaşmıştır. Nitekim, bir çok bilimsel çalışmada soyanın; kanserin büyümesine engel olduğu, osteoporoz riskini azalttığı (Alekel, Hasler, Juma, Drum, ve Kukreja, 1998, s.1358-1363), kronik böbrek hastalıkları için faydalı olduğu (Ranich, Bhathena, ve Velasquez, 2001, s.183-193), kollestrolü düşürdüğü ve kroner kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği (Lucas, Khalil, Daggy, ve Arjmandi, 2001, s. 211-214) ispatlanmıştır.

Soya fasulyesinin dünya tüketimindeki hızlı artışının nedeni, sadece insan sağlığına faydalı bir besin olmasından kaynaklanmamaktadır. Pek çok sanayinin hammaddesi olarak da kullanılan bu ürünün içerdiği özellikler, 1980'li yıllarda ABD'de incelenerek, biodizel yakıt olarak kullanılabileceği de ortaya konulmuş ve yenilenmesi gereken enerji kaynaklarıyla birlikte kullanımı üzerine dikkat çekilmiştir (Kinney, ve Clemente, 2004, s.1-11).

Türkiye'de, 1930'lu yıllarda Karadeniz Bölgesi'nde ekimine başlanan ve son 20 yıldan itibaren de Akdeniz Bölgesi'nin sulanabilen alanlarında yetiştirilen soya fasulyesi (http://www.cine-tarim.com.tr/dergi/a...ma01.htm.,2002), gıda maddesi, hayvan yemi ve sanayi hammaddesi olarak değerlendirilmektedir. Soya fasulyesi, ham olarak tüketilebilmekle birlikte protein bakımından zengin bir yağ bitkisi olması nedeniyle, işlenerek yağ ve protein ürünleri olarak da tüketilmektedir. Günümüzde, soyadan (kahve kreması, pişirme yağı, dolgu yağı, margarin, mayonez, ilaç, yem, farmasötik, insektisid, kauçuk, yağ, anti korozyon maddeleri, anti statik maddeler, macun bileşenleri, inşaat malzemeleri, beton katkı maddeleri, bakım yağları, mürekkep, baskı maddeleri, kalemler, dezenfektan, yapıştırıcı, elektrik izolasyon maddeleri, analitik kimyasallar vb.) sayı ve çeşit bakımından oldukça fazla ürün elde edilebilmektedir (Arıoğlu, http:// m.milliyet.com.tr extra/ venus/ vitamin/ vit001/ vitamin26.html, 2005).

Ekim alanı, üretim değerleri ve soya ürünleri kullanımı dikkate alındığında, Türkiye ile dünya ülkeleri arasında belirgin bir farklılık göze çarpmaktadır. Dünya'da tüketilen yağlar içerisinde, bitkisel kaynaklı yağların oranı hayvansal kaynaklı yağlardan oldukça yüksektir ve bitkisel yağlar içerisinde soya yağı en büyük paya sahiptir. Kullanım alanlarının genişlemesine bağlı olarak dünyadaki ekim alanı ve üretimi yıllara göre artan bu ürünün, ekim alanlarında son beş yıl içerisinde %15'lik bir büyüme, üretiminde ise %13'lük bir artış olmuştur. Dünya yağ bitkileri ekim alanlarının %38'i soya fasulyesine ayrılmışken, üretimin de %49'u bu bitkiye aittir. Türkiye'de ise; yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte, soya ekim alanları ve üretiminde son beş yıl içerisinde düşüş gözlenmiştir. Devlet İstatistik Enstitüsü 2002 yılı Tarımsal Yapı ve Üretim değerlerine göre Türkiye'de 17.764.396 ha. alanda yapılan tarla tarımının % 3,7'si yağlı tohumlu bitkilere ayrılmıştır. Yine aynı yıl, 60.103.449 ton üretimi yapılan tarla ürünlerinin %4.2'si yağlı tohumlardan elde edilmiştir. Yağ bitkileri içerisinde soyanın ekim alanı %0,04 ha., üretimi ise %3 olmuştur (D.İ.E., Tarımsal Yapı ve Üretim,2002.,s.12).
Gerek beslenme, gerek sanayi hammaddesi olarak önemli bir yere sahip olan soya fasulyesi, dünyadaki öneminin her geçen gün artmasına karşın, Türkiye'de sulamaya bağlı olarak uygun yetişme ortam koşullarını bulabilmesine karşın yeterli ilgiyi bulamamıştır. Farklı iklimlerin hüküm sürdüğü Türkiye'de böyle bir bitkinin yaygın olarak ekilmesi ve ülke ticaretinde önemli bir yere sahip olması hiç de zor değildir. Ancak, bu bitkinin ekim alanlarının, üretim ve veriminin geliştirilebilmesi için öncelikle, Türkiye'deki mevcut durumun ve bitkinin ortam koşullarının ortaya konularak, potansiyel soya yetiştirilebilecek alanlarının belirlenmesi gerekmektedir.

Soya ekim alanı, üretim ve verimi bakımından Türkiye'deki mevcut durumu ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada, Devlet İstatistik Enstitüsü, Tarımsal Yapı ve Üretim değerleri il bazında değerlendirilmiş, Coğrafi Bilgi Sistemleri'nde sorgulanarak haritalanmıştır. Ayrıca, FAO (Food and Agriculture Organisation of the Unıted Natıons)'dan alınan veriler ışığında dünyadaki durumla ülkemizdeki durumu karşılaştırılan soyanın, yetişme koşulları göz önünde bulundurularak, ekim alanlarının ve üretiminin geliştirilebilmesi için potansiyel soya alanları belirlenmeye çalışılmıştır. Ancak, Coğrafi Bilgi Sistemleri yazılımları yardımıyla sayısal ortamda, mekansal analiz yapabilmek için gerekli olan, Türkiye geneline ait arazi kullanımı ile ilgili sayısal haritaların temin edilememesi nedeniyle, potansiyel soya alanlarının belirlenmesi, soya bitkisinin ortam koşulları ve Türkiye'nin coğrafi özellikleri birlikte değerlendirilerek, sadece öneri olarak sunulmuştur.

Makalenin devamı eklentidedir.
Eklenmiş Dosya
Dosya tipi: pdf 28-103-1-PB.pdf (626,0 KB (Kilobyte), 32x kez indirilmiştir)
__________________
Nevart Akademi
www.nevart.net
Güzel Sanatlar Fakültesi/Lisesi Yetenek Sınavlarına Hazırlık Kursu
Resim Yağlı Boya Hobi Kursu
Hızlı ve Etkili Okuma Kursu
Çocuklar için Hızlı Okuma Kursu
Çocuklar için Resim Kursu
Diksiyon Kursu
Nefes Teknikleri Kursu
Kişisel Gelişim Kursları
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
fasulyesi, önemi-importance, soya, soybean, turkey, türkiye'de

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 15:11 .