Nüve Forum


Kimya Bölümü hakkinda Potasyum bi karbonat ile ilgili bilgiler


POTASYUM Bİ KARBONAT Sodyum bikarbonat kimyasal formülü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Sodyum tuzlarından birisidir. Anti asit özelliği vardır. Kabartma tozu olarak da kullanılır. Suda çözünür. Beyaz katı kristal tozdur.

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 07.08.17, 10:00
Çekingen
 
Üyelik tarihi: Jul 2017
Nereden: İstanbul-Başakşehir
İletiler: 52
kimyaborsasi doğru yolda ilerliyor.
Standart Potasyum bi karbonat

POTASYUM Bİ KARBONAT

Sodyum bikarbonat kimyasal formülü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Sodyum tuzlarından birisidir. Anti asit özelliği vardır. Kabartma tozu olarak da kullanılır. Suda çözünür. Beyaz katı kristal tozdur. Sodyum karbonat'ı andıran hafif alkali tadı vardır. Hamuru kabartmak için kullanılan kabartma tozu genellikle Sodyum bikarbonatın (NaHCO3), kuru asitin (H+) ve mısır nişastasının birleşimidir. Sodyum bikarbonat halk dilinde karbonat olarak bilinir. Aşağıdaki yazıda da sodyum bikarbonat yerine kısaca karbonat kelimesi kullanılacaktır. Sıcaklığın (50 °C ve üstü), suyun (H2O) ve asitin etkisiyle kabartma tozundaki karbonat birkaç bileşene ayrılır. Bu işlem sırasında karbondioksit (CO2) gazı açığa çıkar, gaz kabarcıkları oluşur ve böylelikle hamur genleşir.

KULLANIM ALANLARI

1.Karbonat, suyun sertliğine sebebiyet veren kalsiyum (Ca2+) ve magnezyum (Mg2+) iyonlarıyla tepkimeye girerek çökelti oluşturur ve suyun yumuşamasını sağlamaktadır.
2.Karbonat bazik özelliği sayesinde istenmeyen kokuları yok edebilmektedir.Özellikle günlük hayatta diş sağlığı ve beyazlığında tercih edilmektedir.
3.Böcek sokması ve ısırığında karbonatlı su ile pansuman uygulanırsa kaşıntıyı ve kabartıyı azaltmakta kullanılmaktadır.Ayrıca alkali özelliğinden ötürü grip v.b rahatsızlıklarda suda karıştırılarak kullanılmaktadır.
4.Ağrı kesici özelliğinden yararlanılarak ilaçlara katkı yapmaktadır.Ayrıca karbonat midede mide asidinin fazla salgılanmasıyla oluşan mide yanmaları içinde kullanılmaktadır.
5.Hayvanlarda taşlıkta yıpranmayı önlemek,yumurtalarda ki sert yapıyı kuvvetlendirmek ve verimi artırmak amacıyla yem katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
karbonat, potasyum

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 14:08 .