Nüve Forum


Kimya Bölümü hakkinda Kafein ile ilgili bilgiler


KAFEİN Kafein, aslında birçok bitkide bulunan metilksantin adı verilen bir bileşik türüne ait doğal bir maddedir. Kimyasal formülü: C8 H10 N4 O2. Sistematik adı ise "1,3,7-trimethylxanthine" veya "3,7-dihydro-1,3,7-trimethyl-1H-purine-2,6-dione". Çay ve

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 08.08.17, 09:44
Çekingen
 
Üyelik tarihi: Jul 2017
Nereden: İstanbul-Başakşehir
İletiler: 52
kimyaborsasi doğru yolda ilerliyor.
Standart Kafein

KAFEİN

Kafein, aslında birçok bitkide bulunan metilksantin adı verilen bir bileşik türüne ait doğal bir maddedir. Kimyasal formülü: C8 H10 N4 O2. Sistematik adı ise "1,3,7-trimethylxanthine" veya "3,7-dihydro-1,3,7-trimethyl-1H-purine-2,6-dione". Çay ve kahvede bulunan en etkin madde olmasının yanısıra kafein ayrıca kolalı içecekler, çikolata ve bazı ilaçlarda da bulunur. Kafeinin ağrı kesici ilaçlarda, kardiyovasküler hastalıklar ve sinir sistemi hastalıklarında etkili olduğunu biliyoruz.
Çay ve kahve yıllardır sosyal bir etkinlik olarak tüketilmiştir ve araştırmalar kahve tüketiminin giderek arttığını göstermektedir. Kafein oranlarına baktığımızda, 1 bardak çayda 50 miligram, 1 fincan kahvede 100 miligram kafein bulunmaktadır. Etkisi, 250 miligram ve üzeri dozlarda başlamaktadır.
Bilindiği gibi kafein, merkezi sinir sistemini, özellikle de sinirsel iletimin gerçekleştiği sinapsları doğrudan etkileyerek kişinin uyanık kalmasını sağlar. Temel olarak yaptığı, yorgunluğa ve bitkinliğe sebep olan ve sinir boşluklarında biriken asetilkolinin ve adenozinin parçalanmasını sağlayarak sinirsel iletimi rahatlatmaktır.

Kafeinin, aşırıya kaçmayacak miktarda alınmasının onlarca faydası vardır. Kafein miktarının "normal"i, kişiden kişiye değişiklik gösterir ancak günde 2-3 fincandan fazla kahve, 5-6 fincandan fazla çay içmek normaldir ve bundan fazlası genel olarak vücudunuza zarar vermeye başlayacaktır.

NE KADAR KAFEİN ALIYORUZ?

İstatistiklere göre kadınların günlük ortalama kafein tüketimi 280 mg olarak ölçülüyor. Bu miktar, 2-2,5 fincan kahveye eşdeğer. Kafein tüketiminin büyük kısmı kahveden kaynaklansa da, yegane kafein kaynağı kahve değil; karbonhidratlı içeceklerde de önemli oranda kafein bulunuyor. Yine çay da önemli bir kafein deposu; rengi koyulaştıkça içerdiği kafein miktarı artıyor. Şirketler, kafeini tadı için kullandıklarını söyleseler de, araştırmalar asıl nedenin bağımlılık yaratması olduğuna dikkat çekiyor.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
kafein, kafeın

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 12:34 .