Nüve Forum


Kimya Bölümü hakkinda Laktik asit ile ilgili bilgiler


Genel Bilgi Kimyasal formülü CH3CHOH-COOH ve kimyasal adı 2-hidroksipropanoik asit olan bu madde molekülünde -hidroksi grubuyla birlikte,-karboksi grubundada yer alımaktadır ve birlikte alfa hidroksi asit oluşturur.Laktik asit, asimetrik karbon atomuna

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 28.08.17, 09:10
Çekingen
 
Üyelik tarihi: Jul 2017
Nereden: İstanbul-Başakşehir
İletiler: 52
kimyaborsasi doğru yolda ilerliyor.
Standart Laktik asit

Genel Bilgi
Kimyasal formülü CH3CHOH-COOH ve kimyasal adı 2-hidroksipropanoik asit olan bu madde molekülünde -hidroksi grubuyla birlikte,-karboksi grubundada yer alımaktadır ve birlikte alfa hidroksi asit oluşturur.Laktik asit, asimetrik karbon atomuna sâhiptir.Bundan dolayı çözeltisi optikçe aktiftir. Laktik asidin meydana geliş şekline bağlı olarak üç tâne yapı izomeri vardır. Sütte bulunan laktoz, laktik maya denilen bakteriler tarafından laktik asite dönüştürülür.Laktik Asit’in diğer bir adı süt asitidir.Her insanın vücudunda oluşan tabii bir organik bileşiktir ayrıca kas, kan ve vücudun değişik organlarında bulunur.Laktik asit fermantasyonu, oksijen yetersizliğinde bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde görülen bir fermantasyon biçimidir.

Üretim ve Reaksiyonları
Laktik asidin temel kaynağı, glikojen olarak adlandırılan, karbonhidratın yıkımı sonucu oluşan bir yan üründür.Kaslarda oksijensiz solunum sonucunda yan ürün olarak üretilirler.
Glikoz + 2 ADP + 2 P
Laktik Asit + 2 ATP + 2 H + 2H2O
Sütte bulunan laktoz, laktik maya denilen bakteriler tarafından laktik aside dönüştürülebilir. Sentetik olarak karbon monoksit ve asetaldehitin basınç altında reaksiyonu sonucu elde edilebilir. Siyanür asitin uygun şartlarda asetaldehite etki etmesi sonucu elde edilebilir.

Kullanım Alanları
Gıda
Laktik asit etkisiyle gıdanın asitlenerek bozulmaya neden olabilecek mikroorganizmaların büyümesini engeller. Yoğurt, yayık ayranı, tuzsuzbeyaz peynir v.b bu üretim şekline örnektir.Ayrıca

Hayvancılık
Hayvancılık sektöründe yiyecek ihtiyacının karşılanması maksadıyla yazın toplanılan otların kışa kadar dayanması laktik asit fermantasyonu ile gerçekleşebilir.Bu işlem oksijen temasından kaçınılarak yapılmaktadır ve bu sektör için önemli bir kullanım alanı oluşturmaktadır.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
asit, asıt, laktik, laktık

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 13:09 .