Nüve Forum

Nüve Forum > Bloglar > Türkan Ünalay

Alt

Bezelye sotesi 545 kalori/kişi

20.04.08 , saat 11:40 de Türkan Ünalay yazdı.
20.04.08 , saat 11:50 de Türkan Ünalay tarafından güncellendi.
[img]http://www.nuveforum.net/galeri/data/500/bezelye_2.JPG[/img]

[B][COLOR="Purple"]Malzemeler[/COLOR]
1200 gram bezelye
5 çorba kaşığı margarin

Haşlamak için
12 bardak su
1 silme çay kaşığı karbonat
tuz[/B]

1 ***8212; Bir tencereye; 12 bardak su, 1 silme küçükçay kaşığı karbonat ile 1 silme çorba kaşığı tuz koyarak, suyu kaynamaya bırakmalı, kaynayınca, buna; etrafının kılçıkları bıçakla tıraş edilircesine alınmış , 1200 gram bezelye ilâve ederek, bezelyeler yumuşak bir hal alıncaya kadar ortadan daha az ateşte aşağı yukarı 14-16 dakika arasında haşlamaya bırakmalıdır.
(Bezelyeler gereğinden fazla haşlanırsa ezik bir hal alırlar. Bu nedenle 13 dakikadan sonra bezelyeleri arada bir kontrol etmelidir.)
2 ***8212; Bundan sonra, haşlamış olduğumuz bezelyeleri süzgeçten geçirmek suretiyle iyice süzülmelerini sağlamalı ve tabağa alarak, üstlerine ılık bir halde 5 silme çorba kaşığı margarin katmalı ve servis yapmalıdır.

:flowers:
Atılgan
Yayınlandığı kategori : Sebze Yemekleri
Yorumlar 0 Trackbackler 0 Türkan Ünalay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Alt

Bakla içi zeytinyağlı 898 kalori/kişi

19.04.08 , saat 17:41 de Türkan Ünalay yazdı.
19.04.08 , saat 17:46 de Türkan Ünalay tarafından güncellendi.
[IMG]http://www.nuveforum.net/galeri/data/500/bakla.jpg[/IMG]


[B][COLOR="Purple"]Malzemeler[/COLOR]
2.500 gram içlik bakla
3 orta soğan
1.5 su bardağı zeytinyağı
4 bardak baklaların ayıklandığı
un ve limonlu su
1/2 çorba kaşığı toz şeker
1 demet dereotu
tuz
Baklaların içinde ayıklandığı su:
4 bardak su
1/2 çorba kaşığı un
1/2 adet limonun suyu[/B]

1- Bir tencereye; 4 bardak su, yarım çorba kaşığı un ile yarım adet de büyükçe limonun suyunu koyarak, hepsini iyice bir karıştırmak, sonra da bu unlu ve limonlu suya, 2500 gram kabuklu baklanın üst kabukları ayıklanarak, iç haline getirilmiş olarak ve suyun içinde olmak üzere bir yana bırakmalıdır.
2- Sonra başka bir tencereye; zeytinyağı ile, çentilircesine küçük kesilmiş 3 orta baş soğan koyarak, soğanlar hafif pembemsi bir renk alıncaya kadar kavurmalı, sonra da bu soğanlara; ayıklanarak bir tarafa bırakmış olduğumuz iç baklaları limonlu suyu ile olduğu gibi attıktan sonra, bunlara yarım çorba kaşığı toz şeker ile yarım çorba kaşığı da tuz koymalı, sonra da baklanın üstlerine hafifçe ıslatılmış ve buruşturulmuş yağ kâğıdı örterek tencerenin kapağım kapatmalı ve iç baklalar yumuşakça bir hal alıncaya kadar orta ateşte aşağı yukarı bir saat kadar pişirmelidir.
3- Pişince, bunlara yıkanmış ve kıyılmış 1 demet dereotu koyarak tencereyi ateşten almalı ve baklalar iyice soğuduktan sonra tabağa almalı ve servis yapmalıdır.

:flowers:
Atılgan
Yayınlandığı kategori : Sebze Yemekleri
Yorumlar 0 Trackbackler 0 Türkan Ünalay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Alt

Taze bakla zeytinyağlı 890 kalori/kişi

19.04.08 , saat 17:22 de Türkan Ünalay yazdı.
[IMG]http://www.nuveforum.net/galeri/data/500/bakla.jpg[/IMG]

[B][COLOR="Purple"]Malzemeler[/COLOR]
1.500 gram taze bakla
1 su bardağı zeytinyağı
3 demet taze soğan
1 demet dereotu
1/2 demet nane
1 çorba kaşığı toz şeker
1/2 adet limon suyu
2 bardak su
[/B]
1-Çok büyük ve kart olmayan 1500 gram taze baklanın uçlarını ve iki yanlarındaki kılçıklarım sıyırırcasına ince kestikten sonra kılçıkları kesilmiş her baklayı su dolu bir tepsi, ya da tencereye atmak suretiyle baklaları ayıklamak, yıkamalı ve sularını süzmelidir.

2-Sonra, ayıklanmış bu baklalara; yarım silme çorba kaşığı tuz ile, yarım adet limon suyu katarak, baklaları harmanlarcasma kanştırmalı, sonra da baklaların oranca büyük ve aynı boyda olanlarından bir miktar seçerek, bunları içinde pişirecek olduğumuz büyükçe tencerenin altına yanyana ve düzgün bir şekilde döşemeli ve döşenmiş baklaların tam ortalarına da, çok ince kıyılmış bir demet dereotu ile yarım demet nane yerleştirdikten sonra baklalann üstlerine aşağı yukarı bakla boyunda küçükçe parçalara kesilmiş bir sıra taze soğan istiflemeli, soğanların üstlerine de gelişigüzel olmak üzere kalan bakla ve soğanları yerleştirdikten sonra bunlara; 1 bardak zeytinyağı, 2 bardak su ile bir çorba kaşığı da toz şeker koymalı, sonra tencerenin kapağını sıkıca kapatılmış olarak, baklalar suyunu çekip de yumuşak bir hal alıncaya kadar kuvvetli ateşte aşağı yukarı bir buçuk saat pişirmeli ve tencereyi ateşten alarak, baklalar iyice soğuduktan sonra tencerenin üstüne bir tabak kapamalı ve altüst etmek suretiyle baklaları tabağa almalı ve servis yapmalıdır.

:flowers:
Atılgan
Yayınlandığı kategori : Sebze Yemekleri
Yorumlar 0 Trackbackler 0 Türkan Ünalay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Alt

Domatesli balık çorbası 356 Kalori/kişi

10.04.08 , saat 15:10 de Türkan Ünalay yazdı.
[IMG]http://www.nuveforum.net/galeri/data/500/fish.jpg[/IMG]

[B][COLOR="Purple"]Malzemeler[/COLOR]

8 su bardağı balık suyu
1 kahve fincanı un
1/2 kahve fincanı zeytinyağı
5 orta domates
1 yumurta akı
1 limon
tuz
[/B]

1 ***8212; Bir tencereye, yarım kahve fincanı zeytinyağı ile 1 kahve fincanı un koyarak, 2 dakika kavurmalı, sonra bunaaşağıda tarif edildiği şekilde hazırlanmış 8 bardak balık suyu, soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve püre haline gelinceye kadar pişirilmiş 5 orta domates ile 1 tatlı kaşığı tuz ilâve ederek, on dakika kaynamaya bırakmalıdır.
2 ***8212; On dakika sonra çorbayı, kâseye alarak, yanında dilimlere bölünmüş limon olduğu halde servis yapmalıdır.

[B][COLOR="#800080"]Balık suyu hazırlanması:[/COLOR][/B]

[I]Düdüklü tencereye 8,5 bardak su,küçük kesilmiş 1 havuç, 1 soğan, bir küçük pırasa,1 demet maydanoz, yarım demet kereviz yaprağı, 2 diş sarmısak, 2.5 kg beyaz etli herhangi bir cins balığın baş, kuyruk ve kemiklerini koyup yarım saat pişmeye bırakalım.

Piştikten sonra kemikleri çıkaralım, balık suyunu ince bir süzgeçten geçirelim ve çorbamızda kullanalım.[/I]

:flowers:
Atılgan
Yayınlandığı kategori : Çorba Tarifleri
Yorumlar 0 Trackbackler 0 Türkan Ünalay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Alt

Balık çorbası 376 Kalori/kişi

10.04.08 , saat 15:00 de Türkan Ünalay yazdı.
[IMG]http://www.nuveforum.net/galeri/data/500/bal_k.jpg[/IMG]


[B][COLOR="Purple"]Malzemeler[/COLOR]

8 su bardağı balık suyu
1.1/4 kahve fincanı un
3/4 kahve fincanı zeytinyağı
1 yumurta akı
1 limon
1 kahve fincanı su
tuz[/B]

1- Bir tencereye, üç çeyrek kahve fincanı rafine zeytinyağı ile bir bir çeyrek kahve fincanı un koyarak, ancak 2 dakika kavurmalı, sonra buna aşağıda tarif edildiği şekilde hazırlanmış 8 bardak balık suyu ile 1 tatlı kaşığı da tuz ilâve ederek, on dakika kaynamaya bırakmalıdır.
2- On dakika sonra, küçük bir kaba 1 yumurta sarısı, 1 büyük limonun suyu ile 1 kahve fincanı da âdi su koyarak, çatal ya da mikserle iki dakika kadar çırpmak, sonra bunu kaynamakta olan çorbaya katarak iyice bir karıştırdıktan sonra, çorba tekrar kaynar bir hale gelinceye kadar aşağı yukarı 1 dakika ateşte bırakmalı ve servis yapmalıdır.

[B][COLOR="Purple"]Balık suyu hazırlanması:[/COLOR][/B]

[I]Düdüklü tencereye 8,5 bardak su,küçük kesilmiş 1 havuç, 1 soğan, bir küçük pırasa,1 demet maydanoz, yarım demet kereviz yaprağı, 2 diş sarmısak, 2.5 kg beyaz etli herhangi bir cins balığın baş, kuyruk ve kemiklerini koyup yarım saat pişmeye bırakalım.

Piştikten sonra kemikleri çıkaralım, balık suyunu ince bir süzgeçten geçirelim ve çorbamızda kullanalım.[/I]

:flowers:
Atılgan
Yayınlandığı kategori : Çorba Tarifleri
Yorumlar 0 Trackbackler 0 Türkan Ünalay isimli Üye şimdilik offline konumundadır

Bütün zaman ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu anki saat: 04:05 .